DOKTORAT

KOLINDA NA FAKULTETU POLITIČKIH ZNANOSTI IMA POVLAŠTEN TRETMAN? Zašto je dekan na obranu nacrta njezina doktorata pustio samo profesore i studente

 
na glavnoj fotografiji: zgrada Fakulteta političkih znanosti; u krugu: Kolinda Grabar-Kitarović
 Bruno Konjević / CROPIX, REUTERS

Glavoboljama zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti vezanim uz doktorski studij predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nema kraja. Dio profesora Sveučilišta u Zagrebu, naime, smatra da je uprava tog fakulteta odlukom da ulaz u predavaonicu u kojoj je Grabar-Kitarović prošli tjedan branila nacrt svojeg doktorata dopusti samo profesorima i studentima prekršila akte Sveučilišta.

U Pravilniku o doktorskim studijima na Sveučilištu u Zagrebu koji je na snazi od rujna 2016. stoji da se “prijavljeni nacrt doktorskog rada (sinopsis, tema) brani javno, pred povjerenstvom za ocjenu nacrta doktorskog rada i predlaganje mentora”. Međutim, na doktorske studije koji su dobili dopusnicu prije stupanja na snagu tog pravilnika, a među njima je i onaj na koji se 2015. upisala predsjednica, odnosi se prethodni pravilnik, onaj iz 2010. Odredba koja regulira obranu nacrta doktorskog rada u starom pravilniku bila je detaljnija i glasila je:

“Prijavljeni nacrt doktorskog rada brani se javno, pred povjerenstvom za ocjenu nacrta doktorskog rada i predlaganje mentora, drugim doktorandima i ostalom zainteresiranom javnošću”. Uprava zagrebačkog FPZG-a, međutim, izraz “javna obrana” tumači puno uže od uprava nekih drugih fakulteta koje smo kontaktirali.

Protiv cirkusa

Dekan FPZG-a Zoran Kurelić za Jutarnji je izjavio kako javnost obrane nacrta doktorata ne znači da u dvoranu u kojoj doktorand brani nacrt može ući tko god poželi.

- Obranu nacrta doktorata Kolinde Grabar-Kitarović organizirali smo na dlaku isto kao i sve obrane prije njezine - izjavio je Kurelić. - Mi javnost u našem pravilniku definiramo kao znanstvenu javnost. U Pravilniku Sveučilišta iz 2010. to je preciznije definirano nego u onom novijem, iz 2016.

U starijem pravilniku stoji da se nacrt brani pred povjerenstvom za ocjenu nacrta, drugim doktorandima i drugom zainteresiranom javnošću. Pod zainteresiranom javnošću misli se na znanstvenu javnost koju čine profesori, doktorandi toga studija i ostali koji su znanstveno zainteresirani za nacrt rada. Dakle, stariji pravilnik na precizniji način definira tko čini tu javnost, a novi je neprecizan.

Kako bismo bili potpuno sigurni, prije nego što je Grabar-Kitarović branila nacrt svoje teze, konzultirali smo Sveučilište i pitali što znači pojam javnosti na obrani nacrta doktorata. Odgovor Sveučilišta bio je jasan: javnost ne znači cirkus. Na dan kad je Grabar Kitarović branila nacrt doktorata, zvali su me s televizija i pitali mogu li u predavaonicu ući s kamerama. Odgovorio sam - ne. Možete doći s kamerama pred zgradu, ući u fakultetske hodnike, ali ne u predavaonicu gdje ona brani nacrt rada. Kolinda Grabar-Kitarović imala je isti tretman kao i svi doktorski studenti prije nje - rezolutno je ustvrdio Kurelić.

Pravo javnosti

Zanimalo nas je kako pojam javne obrane nacrta doktorskog rada shvaćaju u drugim fakultetima. Prema onome što smo čuli, uprava FPZG prilično je usamljena u svojoj interpretaciji prava na javnost obrane.

Dekan Pravnog fakulteta Igor Gliha bio je jasan. - Na našem fakultetu nemamo nikakvih ograničenja. Objavljujemo sve obrane nacrta i tema unaprijed na oglasnoj ploči, a može doći tko god želi, bilo s fakulteta, bilo izvan njega. Na obrane nacrta doktorskih teza i samih doktorata dolaze i prijatelji te članovi obitelji koji ne pripadaju nikakvoj stručnoj javnosti. Jedini ograničavajući faktor može biti veličina dvorane - rekao je Gliha.

Vrlo je jasan bio i prodekan na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, sociolog Dragan Bagić. Obrana nacrta doktorskih radova kao i samih doktorata na FF-u je, rekao nam je, javna.

- Ne postoji nikakvo pravilo koje bi ograničavalo bilo kome izvan fakulteta da prisustvuje obrani nacrta doktorskog rada ili doktorata. I sâm sam bio na obranama nacrta na kojima su bili i prijatelji, supružnici ili drugi članovi obitelji doktoranda koji nemaju nikakav znanstveni interes za temu rada - tvrdi Bagić.

Obitelji i prijatelji

I na zagrebačkom Medicinskom fakultetu na obrane nacrta doktorskih radnji i samih doktorata može doći tko god želi, dakle, ne samo studenti medicine i liječnici, potvrdio nam je tajnik tog fakulteta Darko Bošnjak.

Drugi sugovornik, profesor sa zagrebačkog sveučilišta koji je više puta bio vanjski član povjerenstava za obranu nacrta doktorskih radova i doktorata na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti rekao nam je kako se sjeća da su na obranama i na tom fakultetu sjedili prijatelji i članovi obitelji doktoranada koje se nikako ne može smatrati “stručnom javnošću”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:59