PORUKA S MISE NA TRSATU

KOLINDA O ĆIRILICI 'Znate, da je meni netko ubio djecu, ne znam bih li uspjela oprostiti'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 15.08.2014. u 23:54

Davor Pongračić/CROPIX

RIJEKA - Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović komentirajući odluku Ustavnog suda o referendumskom pitanju o ćirilici, izjavila je večeras na Trsatu kako prihvaća odluku suda, ali da je Ustavni sud uputio i na to da su dijalog, snošljivost i povjerenje važni te da je Vlada nametanjem ćiriličnih ploča postupila krivo.

“Normalno, prihvaćam odluku Ustavnog suda. Držim da moramo poštivati prava manjina i da ne smijemo odstupiti od dostignutog stupnja poštivanja manjinskih prava, ali isto tako Ustavni sud upućuje na vrlo bitnu odrednicu, a to je pitanje suživota, pitanje pomirbe i to da je dijalog, snošljivost i međusobno povjerenje među hrvatskim narodom i manjinama puno bitnije od nametanja zakona i da je Vlada, kada je nametala ćirilićne ploče, postupila krivo”, izjavila je novinarima Kolinda Grabar Kitarović, nakon večerašnje središnje svete mise u povodu proslave Velike Gospe u Svetištu Majke Božje Trsatske.

Istaknula je kako je razgovarala s Vukovarcima kazavši da “kad čujete njihove priče, dođe vam plakati skupa s njima.”

“Znate, da je meni netko ubio djecu, ne znam bih li uspjela oprostiti. Oni su oprostili, ali nisu zaboravili i nemojmo dirati te stare rane”, rekla je Grabar Kitarović, pozvavši da se s Vukovarcima razgovara o njihovim stvarnim problemima.

Podsjetila je kako u Vukovaru puno toga nije riješeno, počevši od prava silovanih žena, muškaraca i djece, do obnove i otvaranja novih radnih mjesta.

Meni je taj čin nametanja ćiriličnih ploča od strane Vlade izgledao kao da se ljudima pokušava silom nešto nagurati, i to nije bio otpor prema manjinama i prema dijalogu, to je bilo otpor prema nametanju nečega s više instance, umjesto da se otišlo među ljude i razgovaralo s njima, zaključila je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović.

Dodala je kako sada ima vremena da se o tome odluči i da se preispitaju sve zakonske odredbe.

Izdvajamo