AKCIJA S PANTOVČAKA

KOLINDA POKLANJA NOVAC SIROMASIMA! 'Podijelit ću 400.000 kn. Od Vlade tražim još sredstava'

Zagreb, 110115.Bauerova 21.Predsjednicka kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarovic glasovala u drugom krugu predsjednickih izbora.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Služba za odnose s građanima obavlja stručne i adiministrativne poslove u vezi s predstavkama i pritužbama građana, obavlja poslove dodjele jednokratnih novčanih pomoći obiteljima, odnosno pojedincima ugroženog socijalnog statusa (...), navodi se između ostalog u Odluci o Uredu predsjednice koji je, prvog dana mandata, donijela Kolinda Grabar Kitarović.

Iz toga jasno proizlazi da će i nova predsjednica novčano pomagati građanima koji se nađu u teškim socijalnim okolnostima. Ove godine za takve pomoći Kolinda Grabar Kitarović na raspolaganju ima 400 tisuća kuna jer je upravo taj iznos rezerviran u proračunu Ureda predsjednika na stavci: ostale naknade građanima i kućanstvima iz proračuna. Na koji će način predsjednica Grabar Kitarović dodjeljivati taj novac, odnosno prema kojim kriterijima i koliki će biti iznosi pomoći, te hoće li možda od Vlade tražiti da joj se poveća budžet za spomenute namjene, u njezinu uredu nisu nam znali reći.

- Dodjeljivat će se novčane pomoći. Pretpostavke za to su stvorene ovom odlukom o Uredu - rekao nam je glasnogovornik predsjednice Luka Đurić.

Neki od suradnika nove predsjednice otkrili su nam, međutim, kako, osim iznosa koji je u proračunu Ureda rezerviran za pomoć građanima, računaju da će moći izdvojiti i više novca s obzirm na to da planiraju uštede na drugim stavkama.

Iako je prvi put u odluci Ureda jasno propisano da i građani mogu dobiti pomoć predsjednice, i bivši predsjednici imali su takve mogućnosti. U Josipovićevu mandatu je stavka za “ostale naknade građanima i kućanstvima iz proračuna” godišnje iznosila od 400 tisuća do 450 tisuća kuna, a u Mesićevu 20 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:28