PREDSJEDNIČKA UTRKA

KOLINDA ZA GLOBUS 'Josipović je pet godina prodavao maglu. Odakle mu obraz da traži novih pet godina'

Govorio je o novoj pravednosti. Danas je više ne spominje. Koga on to vuče za nos? Svoj program gradi na antifašizmu. Ali Tito nas neće izvući iz krize. Njime Josipović zabavlja narod da sakrije svoju šutnju, nerad i nesposobnost
Zagreb, 091214. Trgu Petra Preradovica.Predizborni skup Kolinde Grabar Kitarovic odrzan je na Cvjetnom trgu pred nekoliko stotina gradjana koji su dosli podrzati kanditatkinju HDZ-ove koalicije za prvu predsjednicu RH. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Za naš sastanak odabrala je hotel Esplanade. Nimalo umorna, iako je nekoliko dana obilazila mjesta po Hrvatskoj gdje ju je vodila njezina predsjednička kampanja, Kolinda Grabar-Kitarović tvrdi da joj je dovoljno četiri do pet sati sna, piše Globus.

Koja vam je zapravo motivacija bavljenja politikom? Želja za vlašću, “volja za moć”?

– Kod mene to je potreba da pomognem da se stvari koje su loše promijene. Znate zbog čega sam se uključila u politiku? Godine 2000. bila sam trudna. Bila sam u Ottawi i imala sam veoma tešku patološku trudnoću kojoj je prijetila preeklampsija, a koja je opasna za majku i za dijete. I tada me zovu iz Ministarstva da me obavijeste da će mi poslati “crni faks”, što znači faks zaštićenom linijom.

Dobila sam rješenje o prijevremenom povratku, u roku od nekoliko tjedana, sedam mjeseci prije isteka mandata. Javim i kažem – ja sam trudnica i moja je trudnoća rizična. Oni mi kažu – jedino što možete jest vratiti se ranije. Njihova bezosjećajnost natjerala me da se vratim u Hrvatsku. Zainatila sam se i rekla sebi – smijenit ćemo tu bešćutnu vladu i uvest ćemo drugi sustav. Dalje znate, došlo je do razlaza sa Sanaderom, o kojemu ne volim govoriti jer to je proliveno mlijeko, ali otišla sam u Ameriku, odradila sjajan mandat.

Javila sam se na natječaj u NATO i prošla bez ikakve potpore države. Jamčim vam da sam u NATO-u više od svih drugih državnih i drugih dužnosnika zastupala Hrvatsku i svagdje sam naglašavala svoje porijeklo. A NATO je i Hrvatska, jer jedna smo od 28 članica. Sad sam nezadovoljna kao i mnogi jer imamo vladu koja nas vodi u propast. Ne treba nam Europska komisija da nam ukaže na to. Dovoljno je prošetati Hrvatskom da vidite kakvo je stanje stvari.

...

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:13