PO IZBORU HND-a

KOLUMNIST JUTARNJEG JE NOVINAR GODINE 'Jurica Pavičić je na strani slabijih, poštenijih naspram nasilnika'

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić novinar je godine, odlučili su članovi Hrvatskog novinarskog društva (HND), a nagrada mu je dodijeljena danas na tradicionalnoj svečanosti u povodu Dana slobode medija.

Uz Pavićića za tu su nagradu bili nominirani i novinari Večernjeg lista Marinko Jurasić te HRT-ov Vlatko Grgurić. Glasovalo je 646 članova HND-a, Pavičić je dobio 226 glasova, Grgurić 213, a Jurasić 100 glasova. Nevažećih je bilo 107 listića.

"Ovo mi nije prva, ali mi je sigurno najdraža nagrada, jer je dobivena od kolega u anonimnoj anketi, s kvalitetnim 'suparnicima'", rekao je Pavičić.

Posebno se zahvalio kolegama Boži V. Žigi, Zlatku Gallu, Mariju Bošnjaku i pokojnom Anđelku Ercegu.

Pavičić, prvo novinar Slobodne Dalmacije, potom dugogodišnji kolumnist Jutarnjeg lista, pasionirani je oštrooki i oštroumni filmski kritičar, scenarist, pisac nekoliko romana, zbirki pripovijedaka i knjiga eseja. Pavičić je renesansni um, odličnog širokog humanističkog obrazovanja i vrlo širokog interesa, lako govori, objašnjava i vješto polemizira, stoji u obrazloženju nagrade.

Dodaje se da Pavičić, kad piše kolumne, svoje "Vijesti iz Liliputa", svestrano analizira fenomene, a mnoge njegove novinske kolumne su kraći eseji. "Pavičić je na strani slabijih, poštenijih, tankoćutnijih naspram uzurpatora, beskrupuloznih, nasilnika, često i samozvanih moćnika", navodi se u obrazloženju koje je pročitano u Novinarskom domu.

Rečeno je kako je Jurica Pavičić kozmopolit, ali je rijetko koji kolumnist toliko vezan za svoj grad, za Split, more i Mediteran kao zavičaj. U njegovim tekstovima ima i zdrave nostalgije za vremenima koja su za obične male ljude, liliputance, bila jednostavnija, lakša, poštenija, ljepša i radosnija.

To nije žal za prošlim u bilo kojem lošem ili nazadnjačkom smislu, nego žal za onim što je i te kako vrijedilo u prošlosti, ali nije sačuvano, nego nepovratno nestaje. To je više utopija koja korespondira s plemenitom nostalgijom. U ovom našem današnjem dosta oskudnom, neobećavajućem, ne baš perspektivnom vremenu i Pavičićeve kolumne tematski se šire, pa su iz ranijih dominantno kulturoloških tema prešle u sociološko-političke, ističu u HND-u.

"Mitovi o vremenu kada smo svi radili", "Svi naši snovi su propali, što sad?", "Kako je Šimunić postao Torcidin idol?", "Skopje danas - spoj Tuđmanove ideologije, Kerumovog ukusa i Sanaderovog koruptivnog modela", neki su od prošlogodišnjih Pavičićevih naslova.

HND: Novinarka Jutarnjeg lista Barbara Matejčić dobitnica nagrade "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo

ZAGREB - Branko Šuljić, dugogodišnji novinar riječkog Novog lista, dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva "Otokar Keršovani" za životno djelo za 2013., a na današnjoj svečanosti u Novinarskom domu dodjeljene su i godišnje nagrade HND-a.

Šuljić je u novinarstvu proveo punih 45 godina, a ono po čemu je ušao u anale hrvatskog novinarstva njegov je rad na temama koje u svojoj potki imaju more, stoji u obrazloženju nagrade. Moštvo tekstova o ribarstvu, maloj brodogradnji, nautici i turizmu, pisao je silnim novinarskim žarom, nikad ne zaobilazeći temelje zanata koji u središtu ima provjerene činjenice. Svojim je tekstovima stekao izuzetni autoritet kod svih, često suprotstavljenih strana što sudjeluju u procesu formiranja javnog mnijenja nekog 'sektora' – od onih institucionalnih, smještenih na ministarske pozicije pa sve do ribara s hrvatskih koča.

Napisao je i knjigu "Sportski ribolov uz hrvatsku obalu", autor je desetak monografija, a u publicističkom je radu aktivan i nakon odlaska u mirovinu u listopadu 2013. godine.

Šuljić je prve priloge za Radio Rijeku realizirao 1967. godine, a prvi rad u Novom listu objavio naredne godine. Nakon toga se novinarstvom neprekidno bavi punih 45 godina, do odlaska u mirovinu.

Nagrada struke specifične je težine, izjavio je Šuljić, posebno se zahvaljujući kolegama novinarima. Zahvalio se i ljudima o kojima je i za koje je pisao - ribarima, marljivim kalafatima, ljudima s otoka, onima oko mora i s mora, te obitelji.

Godišnju nagradu HND-a "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo dobila je Barbara Matejčić za tekstove "U potrazi za drugim Vukovarom" i "Ko će Vukovar lepše da okiti", objavljene u Jutarnjem listu i Novostima, a za internetsko novinarstvo Ilko Ćimić za seriju članaka o predstečajnim nagodbama na portalu Index.hr.

"Zagorkom" za radijsko novinarstvo nagrađena je Silvija Šeparović za emisiju "Aftershock" Radio Sljemena, a za televizijsko Ivana Dragičević i Dragan Nikolić za emisiju "Horizonti" Hrvatske televizije.

Snimatelj Mario Sladić dobitnik je nagrade "Žarko Kaić" za priloge iz Sirije emitirane na Hrvatskoj televiziji. Ta nagrada u jednakoj mjeri pripada i njegovu asistentu kamere Stjepanu Betiju, njihovi izvještaji iz Sirije izvrstan su primjer timskog rada koji ne poznaje strah i koji ništa ne smatra nedostižnim, stoji u obrazloženju.

Nagrada "Nikša Antonini" za novinsku fotografiju pripala je Željku Lukuniću za fotografiju oluje "Teodor" objavljenu u 24sata i Večernjem listu.

"Zagorka" za istraživačko novinarstvo za 2013. nije dodjeljena, ocjenjivački odbor smatra da nitko od trojice kandidiranih nije ponuđenim tekstovima zaslužio tu nagradu.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka istaknuo je kako su godišnje nagrade struke i nagrada za životno djelo važan događaj za Društvo, unatoč više sumornom, nego zadovoljavajućem stanju novinarske profesije.

Nitko ne zna što donosi novi dan, nitko ne zna hoće li sutra raditi ovaj prestižni i zahtjevni posao, poručio je Duka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:59