KRIZA U SDP-U

'Komadina nemoćan, ne može srušiti Beru'

Rajko Ostojić, Zlatko Komadina, Davor Bernardić
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

- Oni bi s Davorom Bernardićem htjeli ponovo napraviti ono što su svojedobno u Zagrebu kada se on povukao i kandidaturu za gradonačelnika Zagreba prepustio Rajku Ostojiću. To je bilo pogrešno i SDP se nije dobro proveo na izborima. No, ako je Bero tada napravio grešku, zašto misle da bi je sada ponovio? Zašto misle da će sjesti s njim i natjerati ga da se sam povuče s čela SDP-a - izgovorio nam je u dahu jedan od Bernardićevih najbližih suradnika u SDP-u i potvrdio ono što je Bernardić kazao u intervjuu Novom listu - da mu ne pada na pamet odstupiti s čela stranke.

Naš sugovornik potvrđuje informaciju s kojom se već određeno vrijeme barata u javnosti, kako je Bernardić izgubio podršku potpredsjednika SDP-a i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, no uvjerava nas kako izostanak Komadinine podrške nije presudan za Bernardićev opstanak na vrhu stranke.

Poanta je u tome da Bernardića nitko ne može “silom” maknuti s funkcije predsjednika stranke ako nema većinu u Glavnom odboru.

- Griješe svi oni koji misle da Komadina ima većinu u Glavnom odboru. Iz riječke organizacije dolazi svega osam članova, a na one koji dolaze iz drugih organizacija nema gotovo nikakav utjecaj - kaže naš sugovornik i uvjerava nas kako je većina članova ovoga najvažnijeg stranačkog tijela koje ukupno broji stotinjak članova (najviše iz Zagreba) odana Bernardiću.

- Zagrebački članovi su jedinstveni. Na njih Komadina neće moći utjecati. Možda i bi da im se nije zamjerio jer je šurovao s Aleksandrom Kolarić za vrijeme unutarstranačkih izbora. Na njegovoj strani neće biti ni osječki SDP-ovci koji su tradicionalno na istome stavu kao i zagrebački - kaže naš sugovornik i navodi da je Bernardićevo najčvršće uporište u slavonskim organizacijama.

- Zlatko i Rajko Ostojić pristupaju članovima Glavnog odbora s visine, kao župan i kao profesor. Sjete ih se kad nešto trebaju. A gdje su cijele godine? Tada ih ti ljudi ne zanimaju - kaže naš sugovornik.

U redovima Bernardićevih oponenata jučer je kolala informacija po kojoj bi se u petak trebalo sastati Predsjedništvo stranke i, ako se Bernardić sam ne povuče, izglasati odluku o njegovoj smjeni. No, u sjedištu stranke kažu kako nikakva sjednica nije sazvana.

Druga potencijalna situacija koja bi mogla završiti izmicanjem stolca Bernardiću je na Klubu zastupnika ako u utorak zatraži da postane predsjednik Kluba. Većina zastupnika ga neće prihvatiti što bi moglo dovesti do situacije iz koje bi jedini izlaz bio da Bernardić izbaci iz SDP-a najmanje dvadeset ljudi, i to zastupnika što bi značilo raskol stranke, ili da on ode.

- Bero još nije donio konačne odluke u vezi s time. Uostalom, Predsjedništvo SDP-a je izglasalo zaključak da Bernardić bude šef saborskog Kluba, pa neka onda snosi i odgovornost za provođenje toga zaključka - kazao je SDP-ovac blizak Bernardiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:31