SASTANAK U RIJECI

KOMADINA 'Povjerenje je nestalo, traži se uvođenje kriznog menadžmenta u 3. maj' ROSSANDA 'Ne bojim se da će ljudi iz DORH-a nešto pronaći'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2018. u 18:11

Matija Djanjesic / CROPIX

Gianni Rossanda, Zlatko Komadina i Predrag Knežević

 

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je u četvrtak u stanci sastanka Kriznog stožera za "3. maj" s predsjednikom Uprave Uljanik grupe Gianijem Rossandom i predsjednikom Nadzornog odbora (NO) "3. maja" Veljkom Grpcem kako je nestalo povjerenja  i da se traži uvođenje kriznog menadžmenta.

 "Raspravili smo zahtjeve našeg Kriznog stožera za '3. maj'  i mogu reći da je povjerenje nestalo, traži se uvođenje kriznog menadžmenta i promjena Uprave '3. maja' kada se za to pravno steknu uvjeti, rekao je Komadina. 

Dodao je kako su prihvatili da Uljanik vrati pozajmicu, "u vremenu kada se može realizirat" , da se u 3. maju, nastavi priozvodnja. da nastavi poslovati kad se steknu uvjeti kroz plan restrukturiranja", rekao je Komadina.

Predsjednik Kriznog stožera za "3. maj" Predrag Knežević rekao je da je u ime "3. maja" i Kriznog stožera tražio da se predsjednik Uprave "3. maja" Maksimilijan Percan "izdvoji iz '3. maja'".  "Dobio sam odgovor od gospodina Rossande da oni to ne žele", rekao je Knežević.

Na opetovano novinarsko pitanje, Knežević je potvrdio da Maksimilijan Percan ostaje predsjednik Uprave "3. maja".

Knežević je ponovno pozvao Vladu da postavi "kriznu upravu koja će nadgledati taj gorući problem".

"Jer mi smo u protivnom ostali doslovce u zgarištu", istaknuo je Knežević te dodao da što se tiče pozajmice od 520 milijuna kuna koju je "3. maj" dao Uljaniku u Uljaniku ne bježe od toga da su dužni i da će ju vratiti, "ali se ne zna od čega će ju vratiti".

Na zahtjev novinara, na pitanja je odgovarao i predsjednik Uprave Uljanik grupe Giani Rossanda.

Na pitanje zašto ne mogu udovoljiti zahtjevima Kriznog stožera za "3. maj", odgovorio je kako je sa stožerom dogovoreno da će se "udovoljiti njihovim zahtjevima kad se bude moglo, tj. kad se riješi program restrukturiranja, usvoji ili ne, i kada budu imali točan smjer". Dodao je da sada to tehnički ne mogu napraviti.

U vezi s ostavkom Rossanda je ponovio da bi otišao da su se "stekli uvjeti vezani uz usvajanje ili neusvajanje programa restrukturiranja".  "Čim dođe do jasne situacije oko programa restrukturiranja ili ako se prije održi Skupština, doći će do promjena Uprave Uljanika", rekao je Rossanda.

Rossanda je odgovorio i da nema nikakvih novosti iz DORH-a te da se ne boji kako bi se nešto mogli pronaći.

Krizni stožer za "3. maj" kasno popodne razgovara s predstavnicima političkih stranaka u riječkome Gradskom vijeću i primorsko-goranskoj Županijskoj skupštini te sa saborskim zastupnicima iz te županije.

Političke stranke podržale Krizni stožer za 3. maj

Predstavnici svih političkih stranaka koje imaju vijećnike u riječkom Gradskom vijeću i primorsko-goranskoj  Županijskoj skupštini  te saborski zastupnici iz te županije poduprli su u četvrtak zahtjeve Kriznog stožera za 3. maj, posebno zahtjev za hitno imenovanje krizne uprave u tom brodogradilištu.

 Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je nakon sastanka da svi podupiru Krizni stožer, koji traži krizni menadžment, povrat pozajmice od 523 milijuna kuna od Uljanika i  izdvajanje 3. maja iz Uljanika kroz provedbu plana restrukturiranja.

 "Ne može se čekati skupština dioničara Uljanika 14. listopada, to je prekasno," rekao je ističući da nadzorni odbori u Uljaniku i 3. maju imaju pravo razriješiti Upravu, ali i da ne mogu to učiniti, jer nema novih imena, koja mora odrediti resorno ministarstvo, da to moraju biti ljudi, koji imaju povjerenje Vlade, kako bi nadzirali restrukturiranje i izdana jamstva. Dodao je da je Vlada u Uljaniku izložena s više od 5 milijarda kuna. 
 Komadina je istaknuo da samo brzo djelovanje uz izraziti nadzor može dati određene rezultate te je pozvao Vladu da odgovorno djeluje, a ministra gospodarstva Horvata da što prije održi sastanak s Kriznim stožerom.

Predsjednik Kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević zahvalio je svim sudionicima sastanka i rekao kako vjeruje da će uložiti trud i zajedno s radnicima 3. maja krenuti u bitku koja im predstoji. Pred nama je 3. maj koji treba spasiti, očekujemo potporu od svih udruga i građana Rijeke, rekao je.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić rekao je da je 3. maj imao lošeg vlasnika. Pozvao je Vladu da se što hitnije imenuje krizna uprava, da se ministarstva gospodarstva i financija aktivno uključe. Ocijenio je da još ima volje, snage i znanja da se završe započeti brodovi te je apelirao da se razgovara s vlasnicima, kako bi se to i učinilo. Dodao je da opciju otvaranja stečaja ne želi ni komentirati, jer smatra u  stečajevi u Hrvatskoj završe  loše i za tvrtku i za radnike. 

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić rekla je da su se akcije DORH-a  u Uljaniku očekivale i ranije, ali da joj drago da je ipak krenulo. Navela je da je Most zatražio sazivanje soborske tematske sjednice o brodogradnji. Smatra da bi, ako bi se 3. maju vratio pozajmljeni novac,  to brodogradilište bilo stabilno. Iza 3. maja stoji ovaj grad i županija, ali treba stati i Vlada, rekla je dodajući da će svi, ako treba, izaći na ulice s radnicima 3. maja i tražiti rješenje.

Županijski vijećnik HDZ-a Dinko Beaković rekao je da županijski i gradski HDZ daju apsolutnu potporu radnicima 3. maja.

Smatramo da su u ovoj priči jedino oni nevini, jedino oni imaju pravo tražiti istinu i opstanak brodogradnje, a mi im moramo pomoći, naglasio je.  Dodao je da odgovorni konačno moraju odgovarati za svoja nedjela te da se nada da će država kriminalu stati na kraj. 

Predsjednik nazavisne liste Bura Hrvoje Burić ocijenio je da je izgledan scenarij stečaja 3. maja i  Uljanik grupe. Smatra da su financijski promašaji golemi, da je teško vjerovati ovoj Upravi, ali da će Vlada moći naći drugo rješenje.

 Ustvrdio je da je broker Uljanik grupe za ugovaranje dobivao 10 posto provizije po brodu te da je 523 milijuna kuna pozajmice direktor 3. maja naprosto poklonio Uljanik grupi. To su preozbiljni gubici, rekao je istaknuvši da budućnost ima,  da riječki brodari imaju plan da do 2027. izgrade 23 broda. 

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović kazao je kako svi očekuju odgovore do sjednice Vlade, koja će se održati sljedećeg tjedna u Puli.

Jovanović očekuje da se istraga u Uljaniku i 3. maju ubrza,  jer smatra kako je riječ o golemom kriminalu.

 Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović  rekao je da je poslana jasna poruka kako pozajmica mora biti vraćena.

Na nama je da i dalje radimo politički pritisak i ostajemo pri svojim stavovima, istaknuo je Filipović. 

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo