SRAMOTNI ČIN

KOME JE ZASMETALA UKLESANA PETOKRAKA? Ustaškim znakovljem oskvrnuta obiteljska grobnica prvog čovjeka HRM-a: 'Stravično, jadno i neoprostivo'

 
 Makarska kronika

Koliko najblaže rečeno čovjekov um može biti ''bolestan'' i zadojen mržnjom, dokazuje slučaj s makarskog Gradskog groblja Sv. Križa gdje je, za sada, nepoznata osoba oskvrnula posljednje počivalište obitelji Raffanelli, točnije nadgrobnu ploču na kojoj se nalazi zvijezda petokraka, a pored koje je crnom bojom ispisano slovo U, prenosi Slobodna Dalmacija.

Riječ je o grobnici u kojoj su svoj mir našli otac, majka, stric i teta komodora Ive Raffanellija, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, njegovog brata Lovre, inače regionalnog povjerenika STUH-a te trećeg brata Anđelka Ake, kroničara i bivšeg igrača HRNK Zmaj.

Za oskrvnuće obiteljske grobnice prvi je doznao Lovre Raffanelli koji je slučaj odmah prijavio makarskim policajcima, a kako doznajemo od službenika Odjela za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske, policajci vrše izvide i tragaju za počiniteljem.

Na ''noge'' se zbog iscrtanog ustaškog znakovlja na nadgrobnoj ploči obitelji Raffanelli ''digla'' i SABA Makarskog primorja na čelu s predsjednikom Tončijem Pivcem, a koja je oštro osudila ovaj vandalski čin. Naime, u grobnici je prije 31 godinu pokopan Frane Raffanelli, nosilac partizanske spomenice kao pripadnik Prve proleterske brigade koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata okupila sve borce s područja bivše Jugoslavije, a koji je bio ranjen šest puta. Kako kaže Lovre Raffanelli, njihov stric Ivo je bio prvi politički komesar Prvog mornaričkog odreda, majka Nede sudionica NOB-a kao i teta Marica Raffanelli.

Makarska kronika

- Podigao sam kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja i sada čekamo da policija odradi svoj posao. Ne zanima me materijalna, već ova ljudska šteta jer se dirnulo u moje pokojne što je stravično, jadno i neoprostivo. Branio sam i ja Hrvatsku za vrijeme Domovinskog rata kao pripadnik 156. brigade HV-a, a brat je zapovjednik HRM-a i ne shvaćam zašto su nam ovo napravili. Ne znam je li ovo politički obračun, ali je jako žalosno da se počelo dirati u mrtve - kazao nam je Lovre Raffanelli, dodavši da su vandali i 1991. godine srušili bistu strica Ive Raffanellijia, a koja se nalazila u Podgora Selu.

Komentar na oskvrnuće obiteljske grobnice zatražili smo i od komodora Ive Raffanelija koji je kazao da za ovaj bizarni čin nema komentara.

- A što da kažem, jedino da normalan čovjek ovako nešto sigurno ne bi napravio niti bi mu ikada palo na pamet - kazao nam je Raffanelli.

Očevid su odmah obavili makarski policajci koje smo pored obiteljske grobnice Raffanelli zatekli s upraviteljem Gradskog groblja Tonijem Glavičićem. Kako kaže Glavičić, ovo je prvi slučaj da su vandali oštetili nadgrobni spomenik, međutim zadnjih godina policija je isto urgirala i to zbog krađe cvijeća s grobova.

- Vrata groblja zaključavaju se u 21 sat i ponovno otključavaju oko 6 sati, ali to divljacima nije prepreka za ulazak jer očito samo preskoče željezne ograde. Pa nama su preko noći znali lomiti ključanice na vratima sale za posljednji ispraćaj, inače oštećuju klupe, čupaju sadnice cvijeća sa zelenih površina, a brojni sugrađani su se žalili da im netko krade cvijeće koje postave na spomenik svojim pokojnicima, ali ta je situacija nedavno riješena uz pomoć policije - kazao je Glavičić.

Na groblju nema nadzornih kamera, ali tijekom cijelog dana tu dežura i on i djelatnici "Komunalca" koji se brinu za red i zelenilo. - Ovo što su napravili na nadgrobnom spomeniku obitelji Raffanelli, nikako nije normalno i iskreno se nadam da će policija pronaći počinitelja ili više njih - kazao je Glavičić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 21:20