PROVEO PROGON SRBA

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA: Haag je osudio predsjednika Tuđmana

    AUTOR:
    • Davor Butković

  • OBJAVLJENO:
  • 15.04.2011. u 12:37

Besmisleno je, međutim, govoriti da je haška presuda generalima Gotovini i Markaču istodobno presuda Hrvatskoj

Završetak suđenja generalima Gotovini, Markaču i Čermaku pretvorilo se, definitivno, u presudu pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Obrazloženje presude, koje je sudac Orie čitao pedesetak minuta , temeljilo se na zaključku Suda da je od kraja srpnja, pa do sredine kolovoza 1995. godine na djelu bio udruženi zločinački pothvat, što ga je, kao vođa i hrvatski državnik, osmislio dr. Franjo Tuđman, sa svojim najbližim suradnicima.

Haaški je sud ustvari ustvrdio kako je dr.Tuđman, planirajući i i naređujući Oluju, uz vojno oslobađanje Krajine, zapravo planirao i proveo progon Srba iz tog dijela Hrvatske, kako bi ondje naselio Hrvate.

Franjo Tuđman tako je simbolički osuđen za etničko čićenje, a generali Ante Gotovina i Mladen Markač doista su osuđeni zato što su ispunjavali Tuđmanove planove i naredbe o deportaciji Srba sa okupiranih područja.

VELIKI SPECIJAL: Haška presuda hrvatskim generalima

Obrazloženje presude zvučalo je mnogo gore nego što je većina promatrača mogla očekivati .

Neki elementi u obrazloženju, poput prekomjernog granatiranja pojedinih gradova, što je Orie višekratno spominjao, prilično su besmisleni i vjerojatno bi mogli pasti u žalbenom postupku.

Međutim, ključni element u odlučivanju o Gotovininim i Markačevim žalbama biti će baš pitanje odlaska Srba za vrijeme i poslije Oluje.

Ako i žalbeno vijeće prihvati tvrdnju o namjernom i planiranom progonu srpskog stanovništva iz “Krajine”, vrlo je vjerojatno da će Gotovina i Markač u zatvoru provesti jako puno godina, a da će Franjo Tuđman, barem u dokumentima Haškog suda, ostati označen kao planer i zapovjednik masovnog progona Srba.

Besmisleno je, međutim, govoriti da je haška presuda generalima Gotovini i Markaču istodobno presuda Hrvatskoj.

Republika Hrvatska jest pobijedila u ratu, i Republika Hrvatska je zemlja koja usprkos svojim unutarnjim problemima relativno normalno funkcionira, koja je članica NATO-a i koja uskoro ulazi u Europsku Uniju; Hrvatska ovom presudom ne može biti ni na koji način ugrožena.

A da su hrvatski sudovi donosili presude počiniteljima zločina nad Srbima, koji su se u ono vrijeme sasvim sigurno dogodili, i koji nisu bili izolirani, i današnja bi odluka Haškog suda - ako bi do ovoga suđenja uopće došlo - bila sasvim drugačija.

Izdvajamo