HRVATSKA IZLAZI IZ RECESIJE

KOMENTAR GOJKA DRLJAČE Kako ‘neoliberalni’ premijer može vladati uz ‘komunistički stil’?

Arhiva CROPIX

Izlazak iz recesije nema veze s odlučnim nečinjenjem zaista odlučnih poteza

Analiza Intelligence Unitea britanskog The Economista u kojoj se otvoreno najavljuje izborni poraz vladajuće koalicije zbog toga jer je “komunističkim stilom” vladanja dovela hrvatsku ekonomiju u katastrofalnu situaciju, zapravo je jednim dijelom samo još jedan prozaičan poziv svim hrvatskim političarima da učine nešto što je njima dokazano jako teško - upale centre u mozgu odgovorne za najjednostavnije oblike logičnog zaključivanja.

Umjesto da nizovi gospodarskih neuspjeha ponukaju vlasti da zaključe kako je nužan krupan zaokret, oni su potpuno nelogično ustrajali u politici sitnih mrdanja-vrdanja koja će ih na kraju koštati njihovih toliko voljenih fotelja. Nažalost, dojam je da i oporbeni lideri također još uvijek, kao i ovi na vlasti, uživaju u istoj vrsti polusna; u stanju u kojem im je prigušena mozgovna aktivnost koja provjerava realnost pa nas zamantavaju umirujućim najavama neodlučnih reformi. HDZ bi zapravo, kako trenutačno izgleda, mrdaj-vrdaj liniju Kukuriku koalicije tek pretvorio u vrdaj-mrdaj pravac. Koordinate bi ostale iste, kao i izgubljenost u vremenu i prostoru.

Puno važnija poruka superugledne obavještajne jedinice The Economista, koja kruži po zagrebačkim ambasadama, zapravo je upućena široj javnosti, a skrivena je između redaka. Nisu to eksplicitne poruke o promašajima vladajućih, ili pozitivna očekivanja od nove predsjednice i najvjerojatnijeg novog premijera, Tomislava Karamarka. Ključno je da svi mi moramo postati svjesni koliko je percepcija ključnih pojmova u hrvatskoj politici i ekonomiji iskrivljena. Dok velik broj sindikalaca i kolega političara premijera Zorana Milanovića osobno karakterizira kao uvjerenog neoliberala te se protivi svakom ne baš hrabrom mrdanju njegove Vlade u smjeru protržišnih i probiznis rješenja, The Economist je Milanovićevu “socijaldemokraciju” mirne duše stavio na dio političkog spektra gdje se više ne žele vidjeti čak ni oni članovi SDP-a koji se još uvijek oslovljavaju kao drugovi.

Ako su prognoze Intelligence Unita o najvjerojatnijem rezultatu sljedećih izbora točne, onda Tomislav Karamarko ima još nekoliko mjeseci da se probudi iz istog onog polusna u kojem Milanović hibernira sada već četiri petine mandata. Ako pak nisu točne, Milanovića će teško nešto probuditi osim sigurnog bankrota. Naime, sad se lijepo dodatno uljuljkao tehničkim izlaskom iz recesije, snatreći da to ima nekakve veze s odlučnim nečinjenjem odlučnih poteza.

Izdvajamo