USTAVNA TUŽBA

KOMENTAR JUTARNJEG Udruga Blokirani je u pravu: Treba pomoći najsiromašnijima, ali ne i najbezobraznijima

Zagreb, 191113.Markov trg.Sabor.Redovita sjednica Sabora s raspravom o prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi.Na fotografiji: Milanka Opacic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ustavnu tužbu koju je udruga Blokirani podnijela protiv Vlade zbog mjere oprosta duga potpredsjednica Vlade Milanka Opačić nazvala je zločestim potezom kojim se nastoji zaustaviti projekt pomoći najugroženijima.

- Oprost duga je dobrovoljni sporazum, a ne akt prisile, pa ustavna tužba pokazuje ljudsku zločestoću prema onima koji najteže žive i kojima nastojimo olakšati situaciju - rekla je jučer Milanka Opačić nakon što je potpisala sporazum o oprostu socijalno ugroženima s pet najvećih agencija za naplatu potraživanja. One će ukupno građanima oprostiti oko 23 milijuna kuna za oko 6500 građana.

Podsjetimo, udruga Blokirani podnijela je zahtjev za ocjenu ustavnosti Vladine odluke kojom je Vlada naložila tvrtkama u većinskom vlasništvu RH (poput HEP-a i HRT-a) te institucijama kojima je Hrvatska osnivač (poput Porezne uprave) oprost dugova građanima.

Uvjet za oprost je ispunjavanje kriterija. U tome, tvrde iz udruge Blokirani, nema nikakve dobrovoljnosti.

KOMENTAR VIKTORA VRESNIKA

Siromašnima treba pomoći, bezobraznima ne

Citiram: “Ustavna tužba protiv oprosta dugova najsiromašnijima je zločesta”. Vlasnica citata je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih.

Tko tuži? Udruga Blokirani koja tvrdi da je Vladin model oprosta duga neustavan, jer postoji mogućnost da se dugovi jedne grupe ljudi, koju je odabrala Vlada, preliju na račune svih poreznih obveznika.

Gdje je problem? U odabiru “siromaha”, točnije - u nedovoljno definiranom mehanizmu nadzora izabranih.

Paket oprosta kakav je zamišljen danas od dugova oslobađa dvije kategorije građana - najsiromašnije i najbezobraznije. Svaka rasprava o prvima je suvišna, siromaštvo se može dogoditi svakome, ropstvo je nedopustivo.

Ostaju nam drugi, koji su već prvi dan u redovima ispred Fine pokazali da ih je najviše. I zato su Blokirani u pravu: dok bankari i telekomi svjesno prodaju pakete siromašnima i kreditno nesposobnima, njihovi minusi ne smiju teretiti račune nijednog građanina koji u toj transakciji nije sudjelovao.

Jednostavno? Da.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:58