ZABORAVLJENI PROJEKT

Komercijalizacija Brijuna: Vlada će 2019. tražiti koncesionara za hotele

Gari Cappelli
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nakon što je Vlada ovog rujna na svojoj sjednici u Puli i službeno amenovala povjerenstvo za Brijune, točnije Povjerenstva za pripremu i realizaciju turističkog razvojnog projekta "Veliki Brijun" koje se formiralo još u siječnju, ništa se u javnosti nije dalje govorilo o tom bitnom projektu za hrvatski turizam. Pa ipak, kako čujemo od ministra državne imovine koji ujedno presjeda tim povjerenstvom, ne znači da se ništa ne radi. Povjerenstvo u kojem su uz njega i ministar turizma Gari Cappelli, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predsjednik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić radi na novom konceptu komercijalizacije tamošnjih hotelskih kapaciteta koji su odavno trebali dignuti svoju kvalitetu. A kako kaže Marić, natječaj za pronalazak investitora trebao bi se raspisati ove godine.

- Već smo imali jedan sastanak našeg povjerenstva i određena je stručna skupina. Dakle, trenutno pripremamo prijedlog Vladi za realizaciju tog projekta koji će ići u smislu komercijalizacije postojećih objekata u što višu kategoriju. Dignut će se njihova kvaliteta te ćemo ići na privlačenje najpoznatijih svjetskih brendova iz turističke djelatnosti. I kada taj prijedlog bude usvojen, onda idemo u natječaj. Do kraja iduće godine taj natječaj mora biti raspisan - odlučan je Marić.

To će povjerenstvo odlučiti i predložiti Vladi koje bi sve objekte trebalo dati u dugogodišnji zakup putem javnog natječaja, kako ih konzervatorski zaštititi, kako urediti infrastrukturu, riješiti eventualne imovinsko-pravne sporove te ne dozvoliti budućem investitoru da na bilo koji način ograničava javni pristup Parku. Poznato je da je koncept za vrijeme Milanovićeve Vlade izradila konzultantska kuća Horwath and Horwath Consulting Zagreb zajedno s partnerima - Raiffeisen Investmentsom iz Beča, BDO savjetovanjem iz Zagreba, URBIS-om iz Pule, Odvjetničkim društvom Bogdanović - Dolički, Dvokutom Ecro iz Zagreba te Premisom iz Zagreba - koji je trebao biti podloga za traženje investitora. Na pitanje hoće li se koristiti dijelovi njihovog materijala na koji je utrošeno 2,6 milijuna kuna državnog novca, rekao je da su otvoreni za sve sugestije.

- Ministarstvo turizma imalo sklopljen ugovor s konzultantskom kućom Horwath. Budući da je ministar turizma član tog povjerenstava, vjerujem da će Ministarstvo turizma imati sugestije na temelju tog ugovora koji imaju s Horwathom. Nadam se da će svi prijedlozi biti racionalni jer je ovakvo stanje neodrživo - rekao je Marić. Otkrio je da će prijedlog ići svakako u smjeru da Nacionalni park zadrži svoju osnovnu djelatnost, a da se hoteli odvoje od parka. - Oni će se dati u dugogodišnji zakup kao i objekti koji nisu strateški i od nacionalnog interesa te koji nisu od posebne namjene. Nove gradnje neće biti osim tamo gdje je predviđeno i gdje je to moguće - kazao je.

Na pitanje pokazuje li već netko interes za te kapacitete jer su se prijašnjih godina u tom kontekstu spominjali neki hotelski lanci, odgovorio je samo da će natječaj to pokazati. - Ministarstvo državne imovine ne vodi razgovore ni s kime. Ministarstvo će raspisati natječaj, a svim investitorima smo otvoreni za dati informaciju - rekao je Marić. Inače, na Brijunima se postojećim planovima predviđa oko 400 smještajnih jedinica i 800 kreveta, a ulaganje u turističko-ugostiteljski segment procjenjuje se na 120 milijuna eura.

S druge strane, ministar Cappelli u svojim javnim istupima u vezi s Brijunima ne skriva svoje želje da brijunski hoteli budu luksuzni segment hrvatskog turizma, ali ne u obliku zatvorenog resorta. Spominjao je svojedobno i koncesiju na razdoblje od 70 do 90 godina. - Brijuni trebaju biti elitno otočje jer to i zaslužuju. Bit će ponos hrvatskog i istarskog turizma. Zadržat ćemo sve one ljepote koje otočje ima. Idemo na dizanje kvalitete hotela na pet zvjezdica, a ne na masovnost. Hoteli neće biti izdvojeni, kao što su neki mislili da će to biti resorti. To neće biti resort, nego hoteli s visokom kvalitetom i svi će posjetitelji parka moći prolaziti kroz taj hotelski dio - pojasnio je svojedobno ministar turizma i dodao da sada neće graditi veliki golf-teren, nego će se urediti golf-vježbalište. Iz Horwatha već neko vrijeme ne žele komentirati situaciju oko Brijuna oko koje se početkom godine dignula prašina.

Tada su čak bili najavili da će tužiti Vladu zbog nepoštivanja ugovora vrijednog šest i pol milijuna kuna. Naime, konzultanti su odradili samo prvi dio posla, a nakon toga taj je projekt zaustavljen, da bi sada se ponovno pokrenuo. Ovaj put u njega nisu uključeni. Inače, u prvotnom planu bila je temeljita rekonstrukcija i proširenje hotela u luci - Neptuna, Istre i Karmen - te stvaranje luksuznog golf-resorta rušenjem hotela Franina i Jurina uz integraciju venecijanskog kaštela i postojećeg golfa. Uz to je bio predložen kongresni prostor, stiliziranje plaže te mala replika Kupelwieserova sela za javnu uporabu. Projekt je bio vrijedan više od 250 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:49