SUKOB NA KAPTOLU

Komisija Iustitia et pax zaobišla Josipa Bozanića

Zagreb, 011109.Povodom blagdana Svih svetih mnogobrojni Zagrepcani obilaze gradska groblja kako bi se prisjetili najmilijih koji vise nisu medju nama i na njihovim grobovima zapalili svijece i polozili cvijece. Na slici: Kardinal Josip Bozanic odrzao je misu u crkvi Krista kralja.Foto Marko Miscevic/ CROPIX
 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, nezadovoljan je tonom i prezentacijom posljednje izjave Komisije Iustitia et pax, kojom se to tijelo Hrvatske biskupske konferencije usprotivilo potpisivanju arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Kardinal Bozanić poznat je kao jedan od najgorljivijih zagovornika pristupa Hrvatske Europskoj uniji, sasvim sigurno najaktivnijih unutar vrha domaće Katoličke crkve, te je nerijetko koristio svoje pozicije i ugled u europskim tijelima za promociju Hrvatske i njezine pripadnosti europskoj obitelji.

Stoga je, tvrdi neimenovani izvor Večernjeg lista, nezadovoljan načinom na koji je sročena posljednja izjava, koja je pak u potpunosti na tragu najtvrđe, desne linije unutar HBK.

'Kardinal se neće javno ograditi od ove izjave, jer je to apsolutno neprihvatljivo praksi crkvenih velikodstojnika, ali već sama činjenica da je netko od njegovih sugovornika odlučio podijeliti kardinalovo ogorčenje s novinarima, govori dovoljno sama za sebe.'

Stoga je kardinalu više nego dobrodošao skori posjet premijerke Jadranke Kosor, koji je već ranije bio planiran zbog dogovora o povratu crkvene imovine, ali će sasvim sigurno biti iskorišten za pokušaj izglađivanja odnosa između kaptola i Vlade.

Osim toga, kako piše Večernji, o cijeloj je situaciji obaviješten i Vatikan, te bi Kaptol uskoro trebalo posjetiti i izaslanstvo slovenske inačice Komisije Iustitia et pax, kako bi se izgladile napetosti nastale između dviju nacionalnih crkvi vezano uz arbitražni sporazum. ( JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2022 01:54