KONTROLA PRORAČUNA ZA 2015.

KOMISIJA UVODI NADZOR 'Hrvatskoj ni članstvo u EU nije pomoglo'

Sljedećeg tjedna u Zagreb stiže specijalist koji je nadgledao i Španjolsku u vrijeme najveće krize
Zagreb, 131113.Markov trg.U tijeku je redovita sjednica Sabora RH na cijem su se aktuanom prijepodnevu pitanja upucivala premijer Zoranu Milanovicu.Na fotografiji: Zoran Milanovic, Vesna Pusic i Branko Grcic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Europska komisija će idućeg mjeseca, a najkasnije u studenom, započeti formalni nadzor nad provođenjem preporuka danih Hrvatskoj početkom ljeta vezanih uz program reformi i makroekonomske neravnoteže, a neizravno se tiču i općeg stanja gospodarstva te postupka prekomjernog deficita, iako formalno ti postupci nisu povezani. Komisija će spremnost i volju hrvatske Vlade za provedbu preporuka vidjeti i kroz nacrt proračuna za sljedeću godinu.

Redovita procedura

Upravo analiza tog proračuna je i početak faze izrade nove procjene i preporuka koje Komisija redovito daje državama članicama u okviru Europskog semestra. Europska komisija nastavlja Hrvatsku smatrati okruženjem nepovoljnim za poslovanje i investicije, EBRD snižava prognoze a procjene su da će ovu godinu Hrvatska završiti bez rasta BDP-a.

Izostali pomaci

Mogućnost korištenja EU fondova ni druge pogodnosti koje donosi članstvo u EU nisu pomogli Hrvatskoj da zaustavi pad i promijeni trend prema rastu. Ovaj tjedan će se o tome raspravljati i u Zagrebu, gdje stiže Servaas Deroose, zamjenik glavnog direktora opće uprave za gospodarske i financijske poslove Europske komisije, a njegov dolazak je svojevrstan uvod. Inače, riječ je o euroslužbeniku koji je bio zadužen i za nadgledanje španjolskih mjera u vrijeme najveće krize.

On će sudjelovati na konferenciju koju organizira predstavništvo Europske komisije u Zagrebu posvećenoj Europskom semestru i izazovima Hrvatske, a na raspravi će sudjelovati i Branko Grčić, podpredsjednik Vlade zadužen za regionalni razvoj i europske fondove. Kada je prije tri mjeseca objavila rezultate provedenog detaljnog preispitivanja, Komisija je zaključila da u Hrvatskoj postoje “prekomjerne makroekonomske neravnoteže za koje je potrebno posebno praćenje i snažno političko djelovanje.

Ključne preporuke

Kada je Komisija u lipnju objavila dva dokumenta o stanju Hrvatskog gospodarstva i proračunskim kretanjima, pozitivno se u njima govorilo o mjerama koje Hrvatska poduzima u okviru Postupka prekomjernog deficita, ali zabrinjavajuća je bila analiza gospodarske situacije. Ta analiza opisuje velike slabosti našeg gospodarstva, a dane su i preporuke što treba učiniti da se stanje popravi. Komisija je tražila da mjere konsolidacije budu detaljne i da ne budu privremene.

Užurbani rad

Vlada je u srpnju donijela mjere i rokove za ispunjavanje preporuka, na čemu u zadnje vrijeme užurbano i radi, pa je možda to razlog zašto u Bruxellesu razmišljaju da nadzor odgode do studenoga. Iako je vrijeme tranzicije u EK, a novi povjerenici očekuju potvrdu u Europskom parlamentu kako bi, ako sve prođe po planu, trebali početi mandate 1. studenog, to ne utječe na rad službi koje prate kako Hrvatska ispunjava obveze i postupke u vezi s prekomjernim deficitom te preporuke iz Europskog semestra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:40