POSTIZANJE DOGOVORA

KOMORA SOCIJALNIH RADNIKA POZIVA NA PRONALAZAK RJEŠENJA 'Štrajk dovodi u pitanje pravo na obrazovanje'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) pozvala je u petak sve sudionike u štrajku da nađu rješenje jer je njime u pitanje dovedeno pravo na obrazovanje kao temeljno ljudsko pravo zagarantirano Ustavom, kao i pravo na zaradu kojom se osigurava egzistencija.

HKSR u priopćenju ističe kako ne osporava legitimno pravo na štrajk radnika u prosvjeti za poboljšanje materijalnog položaja i uvjeta rada, ali poziva sve sudionike da u što kraćem roku postignu dogovor i riješe spor na dobrobit učenika.

Napominju kako je Konvencijom o pravima djeteta propisano da svako dijete ima pravo na obrazovanje te podsjećaju i na obvezu države da djeci osigura obvezno osnovno obrazovanje i pristup visokoškolskim ustanovama.

"Pravo na obrazovanje podrazumijeva pravo na sigurno i poticajno odgojno-obrazovno okružje u kojemu se poštuju prava djece, učitelja, roditelja i svih ostalih sudionika", istaknuli su.

Uzimajući u obzir da djeca nemaju politički glas, socijalni radnici drže da je dužnost odraslih osoba zagovarati njihove najbolje interese i voditi računa da se njihova prava, pa tako i pravo na obrazovanje poštuju.

Ocijenili su kako je neminovno da nepostojanje vremenskog trajanja štrajka utječe na prava djece i na dostupnost obrazovanja. Ponovo su pozvali sve uključene u spor da u najboljem interesu učenika što prije postignu dogovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:08