PROMJENA

KONAČNA ODLUKA MORH razvija nove jedinstvene odore koje će biti bolje i puno isplativije

Odustaje se od nekoliko boja, pa će se tako spustiti ukupni trošak uniformi

Ministarstvo obrane i Oružane snage donjeli su odluku o razvoju nove, jedinstvene prikrivne odore za sve pripadnike vojske.

To znači da bi se iz upotrebe izbacile sve tri verzije maskirne odore koje se sada koriste- maskirna zelena, maskirna pustinjska i maskirna plava za pripadnike mornarice. Prema fotografijama koje posjeduje Jutarnji list prijedlog za novu prikrivnu boju odore je siva sa blagom nijansom zelene dok bi šara ostala ista kao do sada uključujući i digitalizirani geografski oblik Hrvatske.

Naši sugovornici tvrde kako ova boja još nije usvojena kao konačno rješenje ali da najbolje odgovara odgovara mediteranskom, kontenentalnom i urbanom području ali i za misiju u Afganistanu.

Troškovi proizvodnje

Razvoj nove odore pokrenut je u travnju ove godine na prijedlog načelnika Glavnog stožera. Sadašnje odore u sustava Oružanih snaga uvedene su 2009. godine, no u Ministarstvu obrane tvrde kako bi uvođenje nove jedinstvene odore drastično smanjilo ukupne troškove nabave. Naime, proizvođači odora upozorili su MORH kako su njihove narudžbe odora nedovoljne za pokrivanje troškova proizvodnje. Primjerice MORH naručuje tek po nekoliko stotina komada pustinjskih odora godišnje što je nedovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje.

Osim toga, dobar dio časnika zadužio je i maskrinu zelenu i pustinjsku odoru a ovu potonju obuku tek dva puta godišnje. Stoga se smatra da bi odora koja bi se nabavljala u količini većoj od 10 tisuća komada bila isplativija i za vojsku i za proizvođače. Razvoj nove pokrivne boje iskoristio bi se i za taktička i funkcionalna poboljšanja te poboljšanje same kvalitete.

Modifikacije

Kako saznajemo pripadnici nekih postrojbi Hrvatske vojske imaju velike prigovore na funkcionalnost odore. U tome prednječe pripadnici specijalnih postrojbi koji čak samostalno odlaze kod proizvođača i traže modifikaciju pojedinih dijelova odora i opreme.

U sklopu razvoja nove odore predlagalo se i pokretanje razvoja kupaćih kostima za kadete i kadetkinje ali to je odbačeno kao neracionalno. MORH kaže kako postojeće odore neće biti bačene već će ih vojnici koristiti u obuci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:47