33 VIJEĆNIKA

KONAČNI REZULTATI IZBORA Sastav ličko-senjske Županijske skupštine proširen s dva predstavnika Srba

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.03.2019. u 15:09

Pazariste, 100319.
Danas se u Lici odrzavaju prijevremeni lokalni izbori za Zupanijsku skupstinu Licko-senjske zupanije.
Na fotografiji: mjestani Pazarista glasuju.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Prema konačnim rezultatima izbora za članove ličko-senjske Županijske skupštine, broj članova Županijske skupštine povećan je s 31 na 33 vijećnika, jer nije bila osigurana srazmjerna zastupljenost vijećnika srpske nacionalne manjine, doznaje se u Županijskom izbornom povjerenstvu (ŽIP), koje je konačne rezultate izbora objavilo u petak.

U radu Županijske skupštine sudjelovat će 14 vijećnika s liste HDZ-HSU-HSP AS -HSS-HBS, osam s liste Darka Milinovića, šest s liste HSP-a, tri nezavisna vijećnika predvođena Antom Dabom i dva vijećnika SDSS-a.

Potpredsjednica ŽIP-a Žana Vlainić rekla je Hini da je proširenjem sastava Županijske skupštine s dvoje pripadnika srpske nacionalne manjine osigurana dosljedna zastupljenost od ukupno četiri pripadnika srpske nacionalne manjine.

ŽIP dosad nije zaprimio niti jedan prigovor na provedeni izborni postupak, dodala je.

Temeljem Zakona o lokalnim izborima i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina Statutom Županijske skupštine je propisano da u Skupštini mora biti najmanje četiri mandata za predstavnike srpske nacionalne manjine.

U sastav Skupštine su prema rezultatima izbora ušli Milan Uzelac i Milan Knežević, obojica kandidati Samostalne demokratske srpske stranke. Nakon povećanja broja vijećnika s 31 na 33 vijećnika, pravo da daju po jednog svog vijećnika iz reda srpske nacionalne manjine ostvarile su lista Darka Milinovića i lista HDZ-HSU-HSP AS -HSS-HBS, a to su Boško Stapar i Danica Janjatović.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo