ONEČIŠĆENJE IZ RUSKE RAFINERIJE

KONAČNO PAO DOGOVOR ZAGREBA I MOSKVE Slavonski Brod dobit će čišći zrak, a umirovljeni general Čermak posao od 150 milijuna kuna godišnje

 
 CROPIX

Za godinu dana Slavonski Brod trebao bi se rješiti zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu. Na jesen sljedeće godine ta rafinerija bi umjesto teškog mazuta i nafte trebala koristiti plin.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade donesen je zaključak i prihvaćen protokol kojim se dozvoljava priključenje rafinerije na hrvatski plinski sustav, što omogućuje dovod plina do rafinerije. Rafinerija bi se izravno priključila na plinski transportni sustav Hrvatske na mjestu mjerno-redukcijska stanica Slobodnica, prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica - Brod u izravni plinovod.

Dogovorena dostava

Plin bi trebao u potpunosti anulirati dosadašnja zagađenja. Vlasnik rafinerije, ruski Zarubežnjeft, dostavu plina je dogovorio s tvrtkom Crodux plin u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka. Ugovor o izgradnji kraka plinovoda koji će spajati magistralni plinovod u Hrvatskoj i rafineriju u Bosanskom Brodu bit će potpisan 10. listopada, dogovoreno je u utorak u Moskvi na zasjedanju Međuvladine rusko-hrvatske komisije za trgovinsko-gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. Hrvatsko izaslanstvo je vodila ministrica gospodarstva Martina Dalić, a na sjednici je bio i predstavnik Croduxa Branko Radošević.

“Moj glavni motiv bio je da građane Slavonskog Broda riješimo zagađenja i to smo uspjeli. Mi smo ovo rješenje Zarubežnjeftu predložili prije tri godine”, rekao nam je Ivan Čermak. Prema njegovim riječima, za distribuciju plina iskoristit će se već postojeći produktovod koji prolazi preko rijeke Save iz Hrvatske u BiH.

“On će biti prenamijenjen u plinovod, ali prvo će se napraviti analiza u kakvom je stanju. Njega treba spojiti na magistralni plinovod i s rafinerijom. Radovi će početi početkom sljedeće godine i trajat će šest mjeseci. Riječ je o investiciji od nekoliko milijuna eura, što će finacirati Crodux”, napominje Čermak. Plinacro ima redukcijsku stanicu na koju se može priključiti plinovod koji bi se usmjerio prema rafineriji u Bosanskom Brodu.

Posao od 150 mil. kuna

Crodux će sa Zarubežnjeftom potpisati ugovor o opskrbi rafinerije plinom na 10 godina, a godišnje će isporučivati 70.000 kubičnih metara plina u vrijednosti oko 150 milijuna kuna bruto. Prema njegovim riječima, to nije veliki posao za njega jer od ukupne cijene njemu ostaje tek umjerena marža, ali mu je izuzetno drago što će se problem napokon riješiti. Čermak posebno naglašava da je plin isključivo namijenjen za rafineriju.

Dogovor o opskrbi plinom na političkoj razini dogovorili su u veljači ove godine predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Ruska strana je i slomila otpor Milorada Dodika i vlasti Republike Srpske koje su se uporno protivile spajanju na hrvatski plinovod inzistirajući da taj entitet opskrbljuju samo plinom koji se dobavlja iz Rusije preko Srbije putem Južnog toka. Ranije je ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Anvar Azimov, najavio da je Rusija spremna platiti 10 milijuna eura, na koliko su procijenjeni troškovi ovog projekta, te je najavio da je rješenje izgradnja plinovoda od Hrvatske do BiH, odnosno do same rafinerije najbolje.

Premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj je sjednici Vlade izrazio uvjerenje da će rješenje koje je prihvaćeno omogućiti unaprjeđenje zaštite zraka i okoliša te dugoročno osigurati zdravlje stanovnika tog područja, dok je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao da je Hrvatska zainteresirana za ovaj projekt jer će njegova provedba pridonijeti poboljšanju kvalitete zraka i umanjiti zdravstvene rizike na području Slavonskog Broda te riješiti dugogodišnji problem prekograničnog onečišćenja zraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:54