STAGNACIJA

Jesmo li već prošli vrhunac trećeg vala? Konačno prekinut rast broja novozaraženih

Ne radi se o velikom padu, brojke su i dalje više nego zabrinjavajuće, no već i sama činjenica da je zaustavljen rast ohrabruje
Ilustracija
 Matija Djanjesic/Cropix

Dramatični rast krivulje dnevnog broja novozaraženih posljednjih tjedan dana konačno je prekinut - brojke stagniraju ili pokazuju tendenciju blagog pada. Prema podacima Nacionalnog stožera, danas je u Hrvatskoj zabilježeno 2529 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok ih je tjedan dana ranije, u petak, 16. travnja, bilo stotinjak više, odnosno 2698.

Ne radi se o velikom padu, brojke su i dalje više nego zabrinjavajuće, no već i sama činjenica da je zaustavljen rast ohrabruje, a šef HZJZ-a i glavni državni epidemiolog Krunoslav Capak danas je izrazio nadu da smo na vrhuncu trećeg vala i da će brojevi novozaraženih nadalje padati.

Međutim, broj oboljelih koji zbog kliničke slike završavaju u bolnicama iz dana u dan raste, raste i broj onih kojima treba pomoć repsiratora, a ne jenjava ni broj preminulih. U bolnicama je više od 2200 ljudi te se po tom pokazatelju nalazimo otrpilike tamo gdje smo se nalazili početkom prosinca prošle godine. Podsjetimo, u drugom valu u bolnicama je bilo gotovo 3000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:32