LIKVIDIRAO PETERO LJUDI

KONAČNO PRESUDA ZA BRUTALNA UBOJSTVA KRAJ PETRINJE Pobio dvije obitelji i dobio 15 godina zatvora, drugookrivljeni oslobođen

 
Slobodan Mutić
 Arhiva HRT

Dragan Perenčević, bivši pripadnik milicije tzv. SAO Krajine, u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na 15 godina zatvora u odsutnosti zbog ubojstva dvije hrvatske obitelji na području Petrinje 1991., odnosno 1992. godine.

Radi se o tročlanoj obitelji Križević iz Petrinje i supružnicima Cindrić s područja Petrinje.

Prema optužnici i presudi, Perenčević je 1991. upao u kuću obitelji Križević te iz kalašnjikova pobio troje ljudi. Godine 1992. je s nepoznatim pripadnicima srbijanskih paravojnih postrojbi džipom odvezao bračni par Cindrić na lokaciju pored sela Joševica kod Petrinje te ih pobio, također iz automatske puške.

Drugookrivljeni Slobodan Mutić, koji je prije nekoliko godina izručen Hrvatskoj iz SAD-a te se od tada nalazi u istražnom zatvoru, na istom suđenju oslobođen je nepravomoćnih optužbi da je zajedno s Perenčevićem sudjelovao u odvođenju i ubojstvu obitelji Cindrić.

Mutiću je u ponedjeljak ukinut istražni zatvor.

Predsjednik sudskog vijeća Tomislav Juriša u objavi presude rekao je kako je kod Perenčevića postojao zatvoreni krug indicija da je on počinio zločin, dok takvog kruga indicija kod Mutića nije bilo. Naime, protiv obojice je vođena i istraga zbog navedenih ubojstava još pred tijelima tzv. SAO Krajine, a upravo su dokazi koji je tada prikupio sud paradržave bili presudni za osuđujuću presudu protiv Perenčevića.

Riječ je o čahurama koje su pronađene na mjestu zločina, a koje su ispaljene iz automatske puške koju je zadužio upravo Dragan Perenčević. Takvih dokaza kod Mutića nije bilo.

Fotografiju Slobodana Mutića objavljujemo uz dozvolu HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:51