ZAGREB FORUM III

KONFERENCIJA NA SVEUČILIŠTU LIBERTAS Azimov: Rusija podmiruje gotovo sve potrebe Hrvatske za plinom

Zapadni Balkan u suvremenim međunarodnim odnosima i energetska sigurnost bile su glavne teme konferencije Zagreb Forum III "Energy Security and Western Balkan", koja je u organizaciji Centra za međunarodne studije te pod visokim pokroviteljstvom Grada Zagreba održana 6. prosinca 2018. na Libertas međunarodnom sveučilištu, okupivši brojne studente, goste i partnere.

Uvodnu riječ održali su profesor Radovan Vukadinović iz Centra za mirovne studije, ambasador Budimir Lončar, izaslanik Grada Zagreba Pavle Kalinić i ambasador Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Anvar Azimov. Energetska sigurnost jako je važna tema, naglasio je u svom govoru Azimov, pogotovo za Hrvatsku i zapadni Balkan, ali i Europu. Istaknuo je kako Rusija pokušava s Europskom unijom biti dobar i siguran partner u svim pitanjima današnjice i da podmiruje gotovo 40 posto europskih potreba za naftom i plinom te gotovo sve potrebe Hrvatske za plinom.

Isto tako je napomenuo da se Rusija trudi biti partner Zapadu i NATO-u, no i da su, nažalost, EU i NATO na svaku ponudu suradnje i prijateljstva odgovorili sankcijama. Na panelima koji su uslijedili raspravljalo se, između ostalog, o problematici NATO saveza u vidu priključenja Rusije istome, zatim o odnosu zapadnog Balkana, Rusije i SAD-a, a na dnevnom redu se našla i tema energetske sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:04