SUĐENJE INA-MOL

KONFUZNO SVJEDOČENJE BIVŠEG VLASNIKA MARCELLINA U KOJEM SU SE SASTALI SANADER I HERNADI 'Za gospodina Sanadera je bolje da nije ostala cijela snimka'

 Goran Mehkek / CROPIX

Svjedočenjem nekadašnjeg člana uprave Ine Josipa Petrovića te vlasnika nekad poznatog zagrebačkog restorana Marcellino Marija Čerhaka, u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i nedostupnom prvom čovjeku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju optuženima za primanje i davanje mita u aferi Ina-MOL.

Petrović je davao iskaz prvenstveno o sastanku u Sanaderovu uredu u Banskim dvorima 26. svibnja 2009., na kojemu je, prema iskazu ključnog svjedoka optužbe Roberta Ježića, Sanader s Hernadijem razgovarao o isplati sporne "provizije" od deset milijuna eura, koja je trebala sjesti na račun Ježićeve tvrtke u Švicarskoj. Neposredno nakon tog sastanka, prema dokumentaciji, uistinu su sklopljeni konzultantski ugovori između Ježićeve tvrtke i dviju ciparskih off shore kompanija, koje su potom i izvršile uplatu polovice ugovorenog iznosa.

Petrović je potvrdio da je tog dana uistinu bio s Hernadijem kod Sanadera, da su na izlazu sreli Ježića, te da ih je Sanader ubrzo pozvao da se vrate u njegov ured. Međutim, ustvrdio je da je sadržaj njihova razgovora bio posve drugačiji i da nije bilo govora o nikakvim uplatama, nego o problemima Ježićeva Diokija vezanima uz otkup etana od Ine.

- Gospodin Sanader samo je zamolio ako bi se taj problem mogao riješiti jer bi inače Dioki mogao doći u ozbiljne probleme, a gospodin Hernadi je odgovorio da će to pokušati riješiti. Bio je to kratki razgovor s nogu - izjavio je Petrović koji je naglasio kako on nikada nije bio osobni Hernadijev savjetnik. No, potvrdio je da je nakon odlaska iz Ine 2010., osnovao tvrtku Peritus savjetovanje koja je s MOL-om sklopila konzultantski ugovor. Kao što je Jutarnji list već izvještavao, ugovorili su mjesečnu naknadu Petrovićevoj tvrtki od 12.000 eura plus mogućnost isplate polugodišnjih bonusa. Petrović je kazao kako je taj ugovor produživan sve do ove godine kada je, na njegovu inicijativu, raskinuta suradnja.

Mario Čerhak svjedočio je vezano uz nastanak i izuzimanje famozne snimke video nadzora iz Marcellina, na kojoj se za stolom vide Sanader i Hernadi, a nastala je 19. listopada 2009. godine.

Radi se o ručku o kojemu je svjedočio Robert Ježić, koji je i podmirio nekoliko tisuća kuna računa. Iako se radi o snimci koja bi zapravo samo trebala potvrditi Ježićev navod o susretu Sanadera i Hernadija, nevezano uz same sporne isplate i dogovore o inkriminiranom mitu, ona je postala dvojbena iz više razloga, u prvom redu zbog toga što se radi samo o dijelu snimke u trajanju od oko četiri minute dok je cijeli ručak, prema Ježićevu kazivanju, trajao satima i imao je dva dijela. Osim toga na snimci se ne vidi Ježić iako on sam tvrdi da je u vrijeme sa snimke, oko 13:55 sati, on bio sa Sanaderom dok je Hernadi, tvrdi Ježić, došao oko sat vremena kasnije.

Svjedok Čerhak kazao je danas kako on smatra da je vrijeme na snimci stvarno vrijeme kada je snimka nastala te je na sebi svojstven, vrlo osebujan način, dodao kako bi on prije vjerovao snimci, nego sebi ili bilo kojem svjedoku. Pokušao je objasniti kako je sporna sekvenca ostala u memoriji, čega on nije ni bio svjestan, dok je ostatak snimke vjerojatno ranije izbrisao brišući stare za njega nebitne snimke. S obzirom na to da je Sanaderova obrana inzistirala na tome da konkretnije objasni koje je snimke čuvao, zašto ih je čuvao te što je sve i kada brisao, Čerhak je kazao kako je "za gospodina Sanadera bolje da nije ostala cijela snimka". Dao je i najblaže rečeno čudno pojašnjenje tog navoda.

- Ne bi baš bilo ugodno da se vidi kako ulaze ti dečki, oni krupniji, znate, oni... Neke Sanaderove snimke sam ipak ostavio, kasnije sam sve izbrisao, ali ove nisam bio ni svjestan. Njemu sam učinio uslugu što sam brisao... Znate, vidjelo bi se kako ulazi onako... predimenzionirao, onako konspirativno - izjavio je Čerhak dodajući da je kritičnoga dana kada je došao doma pogledao video nadzor preko laptopa kako bi vidio što se zbiva u njegovu restoranu te je vidio Sanadera i Ježića kako sjede i puše u toj posebnoj prostoriji.

- Taman su uveli zabranu pušenja, a onda sami puše - dodao je.

U više navrata svjedok je ulazio u kraće rasprave i prepucavanja s braniteljima, pa je tako Sanaderovoj odvjetnici Jadranki Sloković u jednom trenutku dok mu je postavljala pitanja, rekao:

- Probajte se koncentrirati! Ja znam da morate nešto pitati, ali...

Time je izazvao smijeh svih prisutnih u sudnici. Kasnije se na gotovo identičan način obratio i Hernadijevoj odvjetnici Lauri Valković, kada ga je upitala da objasni što je mislio kada je rekao da je USKOK prepravljao snimke.

- Slabo ste koncentrirani. Ja to nisam rekao. Spomenuo sam samo da to obrana imputira. Sigurno to nisam rekao - kazao je Čerhak. Kasnije joj je na malo grublji način dobacio da katastrofalno radi svoj posao, što sudsko vijeće više nije doživjelo kao šalu te ga je sutkinja upozorila na se upristoji.

Inače, Čerhak je u svojem iskazu povremeno davao proturječne, a ponekad i posve nelogične i nerealne odgovore pa je tako primjerice govorio o sastancima Ive Sanadera u njegovu restoranu zbog čega se u medijima pisalo o "Stožeru za povratak Sanadera na vlast". No, pritom je naveo da su se ti sastanci odvijali oko dvije godine prije Sanaderova ručka s Hernadijem u jesen 2009., dakle negdje 2007., odnosno u trenutku dok je Sanader bio na vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:30