POČETAK PROCESA

KONGRES IZRAELU ODOBRIO PRODAJU AVIONA F-16, ALI NE ONIH KOJE TRAŽI RH Dozvoljavaju samo prodaju letjelica bez opreme koju su ugradili Izraelci

Slijede razgovori predstavnika američke i izraelske vlade o tome kakav avion, s kojom i čijom opremom, Izrael može prodati Hrvatskoj, a ti bi pregovori mogli potrajati
 Boris Kovačev / CROPIX

Američki Kongres odobrio je Izraelu prodaju američkih F16 Hrvatskoj u stanju u kakvom su ih Sjedinjene Države donirale Izraelu, potvrdilo je u četvrtak Ministarstvo obrane Jutarnjem listu.

- Odobrenje američkog Kongresa dio je standardne procedure kojom Država Izrael traži odobrenje prodaje opreme izvorno proizvedene u SAD-u. Kada nas odabrani ponuditelj, odnosno Država Izrael izvijesti o odluci američke strane, mi ćemo o tome izvijestiti hrvatsku javnost, stoji u odgovoru MORH-a.

Dakle, Izraelu nije odobrena prodaja Baraka, s kojim je Izrael pobijedio na hrvatskom natječaju, nego američkog F16 bez opreme koju je izraelska strana naknadno ugradila u njega. Naime, State Department je Kongresu poslao informaciju o transferu trećoj strani američkih F16 s opremom, naoružanjem, obukom i simulatorom u vrijednosti od 135 milijuna američkih dolara. Prema zakonskoj proceduri, Odbor za vanjsku politiku imao je 15 dana da iznese svoje zamjerke State Departmentu na predloženi transfer američkog oružja trećoj strani, a kako zamjerke nije bilo, smatra se da je Kongres prihvatio prijedlog State Departmenta.

U četvrtak smo na više službenih američkih adresa pokušali provjeriti ovu informaciju, ali zbog blokade rada američke vlade, koja je u tijeku, odgovor nije bilo moguće dobiti. Prema neslužbenim informacijama, sada slijede razgovori predstavnika američke i izraelske vlade o tome kakav avion, s kojom i čijom opremom, Izrael može prodati Hrvatskoj, a ti bi pregovori mogli potrajati. Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u više je navrata rekao da su Izraelu i Hrvatskoj već dvije godine poznati uvjeti pod kojima Hrvatskoj može biti prodan izraelski F16 te “čim Izrael prihvati naše tehničke uvjete, prodaja će biti odobrena”. Naglasio je kako je F16 intelektualno vlasništvo proizvođača Lockheed Martina i samo oni mogu raditi preinake na avionu.

Hrvatska strana čeka dogovor Izraela i SAD-a, uz čvrsti stav premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da će Hrvatska kupiti jedino ono što je Izrael ponudio na natječaju koji će, pak, u suprotnome biti poništen.

MORH: Hrvatsku samo zanimaju avioni s konfiguracijom i cijenom definiranom na natječaju

Iz hrvatskog Ministarstva obrane u četvrtak su kratko prokomentirali najnovije vijesti iz američkog Kongresa.

- Odobrenje američkog Kongresa dio je standardne procedure kojom Država Izrael traži odobrenje prodaje opreme izvorno proizvedene u SAD-u. Hrvatska tu nije strana u postupku i SAD je dužan izvijestiti samo Državu Izrael koja je to odobrenje i tražila. Taj postupak je u tijeku. Kada nas odabrani ponuditelj, odnosno Država Izrael, izvijesti o odluci američke strane, mi ćemo o tome izvijestiti hrvatsku javnost. Hrvatsku jedino zanima da dobije one avione koji su odabrani prema konfiguraciji u odabranoj ponudi i to po ponuđenoj cijeni, navode u MORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:43