'TRANSPORT NIJE PROBLEM'

KONTROVERZNI HRVAT PONOVNO PROVOCIRA 'Dođite u Hrvatsku u lov na zaštićene vukove!'

 Facebook

Kontroverzni lovac Angelo Vukasović, koji je nedavno šokirao javnost objavom da "kolje zvijeri i jede njihovo meso" - ponovno provocira. Objavio je reklamu u kojoj, posredstvom njegove agencije za lovni turizam iz Švedske, poziva na ubijanje vukova u Hrvatskoj! Vukasović objašnjava da je riječ o "primjercima težim od sedamdeset kilograma i da će ih lovci bez problema kao trofeje moći transportirati preko granice". Premda je, opće je poznato, za takvo što propisana kazna od čak 40 tisuća kuna, ovaj Hrvat koji živi u Švedskoj i vlasnik je trgovine za lovačku opremu - ne preza ilegalnu rabotu reklamirati na svojem Facebook profilu, piše Slobodna Dalmacija.

U Hrvatskoj se često raspravlja o tome da se broj vukova povećao pa bi zato treba dozvoliti njihov kontrolirani odstrel, no sudeći po onome što smo čuli od Josipa Kusaka, profesora Zavoda za biologiju veterinarskog fakulteta u Zagrebu, takvi prijedlozi nisu utemeljeni na relevantnim istraživanjima o broju vukova. Inače, vukovi godišnje, procjenjuje se, počine štetu u visini od petnaest do dvadeset milijuna kuna i zakolju oko tisuću i petsto grla stoke.
- Samo Ministarstvo za zaštitu okoliša i prirode može donijeti odluku o legalnoj kvoti za odstrel, no takve odluke zadnjih godina nije bilo. Činjenica je i to da je broj vukova danas manji nego što je bio 2010., i da je on navjerojatnije ispod dvjesto, no pravi i jedini pouzdani podaci će se znati tek i ako se prikupi dovoljan broj uzoraka prema kojima bi se utvrdio broj jedinki. Nadam se da bi se to moglo dogoditi početkom iduće godine, a na temelju toga bi se onda drugi put revidirao Plan o upravljanju vukovima. Što se tiče šteta koje vukovi nanose stočnom fondu, one su su iste, čak nešto i manje - kaže Kusak, kojem je neshvatljivo da nekomu uopće može pasti na pamet reklamirati lov vukova u Hrvatskoj.

Krajnja desnica

Inače, Anđelo Vukasović je član Švedskih demokrata, a nedavno je zgrozio javnost izjavom za tamošnji tabloid "Aftonbladate". Citiramo: "Pojeo sam 80 posto životinja koje sam ubio, uključujući i lava na fotografiji. Najukusnije meso koje sam ikad jeo, i vjerojatno ukusnije od toga neću naći - je žirafino".

Vukasović živi u gradu Nybru na jugoistoku Švedske, ima 41 godinu i pripadnik je krajnje desne stranke. Nakon objave da jede ubijene životinje, bio je izložen pravim salvama uvreda čitatelja koji su ga nazivali: "primitivcem, sramotom za švedski narod, parazitom..." Otišli su toliko daleko da su mu poželjeli da ga "pojedu vukovi". On se pravdao da je lov lavova, žirafa, zebri, divljih svinja..., u Južnoj Africi legalan, i da tu ne vidi ništa problematično.
- Lov nekih životinja koristi i ljudima i životinjama. Nekad je lov na nosoroge bio zabranjen, a sad je odjednom opet dozvoljen. Sigurno postoji razlog za to - kazao je za "Daily Mail", dodavši da lokalne vlasti dozvoljavaju lov u područjima u kojima životinje umiru od gladi i žeđi. Vukasović i njegov prijatelj su se fotografirali pored ubijenih životinja, hvaleći se svojim lovačkim umijećem.

Angela Vukasovića smo kontaktirali e-mailom, no do objave teksta nam se nije javio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:34