ZA ONE DUBLJEG DŽEPA

Kontroverzni Opus Dei u centru Zagreba otvorio studentski dom za mladiće vrijedan 2,5 milijuna kn

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Studentski domovi prepuni su studenata i zbog toga su vrlo bučni. Mnogi se njihovi stanari znaju požaliti da u njima ne mogu učiti, da nemaju mira niti pet minuta. Menze su također prepune, a redovi predugački tako da studenti često mir i hranu traže izvan domova u kojima žive. No, u Zagrebu postoji i drukčiji dom, Kulturni centar i studentski dom Gradec koji je svoja vrata otvorio prije dva mjeseca.

Kredit vraćaju donatori

Studenski dom nalazi se na raskrižju Držićeve i Vukovarske ulice, jednog od najprometnijih križanja u Zagrebu. Dom je otvorila zaklada Dostojanstvo i nada, inače zaklada tajnovite i kontroverzne kršćanske organizacije Opus Dei. U gradnju i opremanje doma uložili su oko 2,5 milijuna kuna, što su osigurali podizanjem kredita, a isplaćuju ga uz pomoć dobrovoljnih donacija pojedinaca i tvrtki iz Hrvatske i svijeta. Upravljanje domom povjereno je predsjedniku udruge, fizičaru, znanstveniku s CERN-a i Instituta “Ruđer Bošković” Vuku Brigljeviću.

Studentski dom Gradec dom je za 12 mladića iz Hrvatske koji su upisali razne fakutltete na zagrebačkom sveučilištu.

- Najvažniji uvjet koji studenti moraju zadovoljiti prilikom prijave za stanovanje u domu jest želja za studiranjem. Nije bitno koje su vjere i što žele studirati. Bitno je da imaju jaku želju završiti studij u roku - kaže Hrvoje Župarić, glasnogovornik zaklade.

Mjesečna cijena mjesta u domu iznosi 3000 kuna, a u tu su cijenu uključeni smještaj u jednokrevetnoj sobi s vlastitom kupaonicom, puni pansion, usluge pranja robe i čišćenja soba te svih zajedničkih prostorija.

Dnevni boravak ima i izlaz na terasu na kojoj je, zbog gustog prometa na križanju, poprilična buka. Za razliku od terase, u zgradi se ta buka uopće ne čuje. Iz dnevnog boravka ulaz je u sobu za učenje i biblioteku koja je uvijek otvorena.

- Knjižnica nije samo za studente, u nju može doći svatko tko želi posuditi neku knjigu. Želimo djelovati kao malena gradska knjižnica - kaže glasnogovornik Župarić.

U sklopu doma postoji i prostorija za predavanja u kojoj gostuju mnogi poznati predavači. Osim predavanja studentima u domu se nudi niz društvenih, sportskih, duhovnih i kulturnih aktivnosti. U prizemlju se nalazi kapelica, jedina prostorija koju nije dizajnirao arhitekt Damir Vitković. Iako se u malenoj kapelici svakodnevno održavaju mise i svećenik je uvijek na raspolaganju studentima, dolazak u nju nije obavezan.

Poštivanje različitosti

- Studenski dom otvoren je svima, bez obzira na vrstu studija, dob i vjeru. U domu se njeguje obiteljska atmosfera kroz zajednički suživot, pomaganje i poštivanje različitosti - kaže Župarić.

Opus Dei je najkontroverznija katolička organizacija koju godinama prati oznaka tajnovite, zatvorene i moćne organizacije. Osnovao ju je Španjolac Josemaría Escriva de Balaguer 1928. godine. Papa Ivan Pavao II. osnivača Opusa Dei proglasio je svecem, a organizaciju osobnom prelaturom. Od 2003. Opus Dei djeluje i u Hrvatskoj, ima 100-tinjak članova, među kojima i visokopozicionirane znanstvenike. Već su otvorili studentski dom Harmica za djevojke te im je dom Gradec drugi studentski dom u Zagrebu.

Sobe su kao i u drugim domovima, male i uske

Arhitekt Damir Vitković dizajnirao je zgradu studentskog doma nakon što je izabran među 55 radova koji su pristigli na javni natječaj. Svjestan lokacije na kojoj se gradi dom, arhitekt ga je posebno zaštitio od buke, a prostorije uvukao dublje u zgradu.

Unutrašnjost doma opremljena je minimalistički, bez pretjerivanja. Na zidove su obješene slike umjetničkih radova koje daju dodatnu toplinu domu, a sobe studenata se ne razlikuju mnogo od rasporeda u ostalim studentskim domovima. Uski hodnik, ormar, police, radni stol i krevet. Jedino što svaki student ima vlastitu kupaonicu u sobi pa je ne mora dijeliti s drugima. U svim sobama ima puno svjetlosti koja prolazi kroz stakla na prozorima. A u planu je i sadnja zelenih površina na terasama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:22