DIVLJA GRADNJA NA PROKURATIVAMA

Konzervatori će prijaviti Grad i državu jer su oni vlasnici terase

 
 Duje Klarić / CROPIX

Nedavni slučaj postavljanja željezne pergole i uređenje terase bez dozvola, i to na zgradi koja je kulturno dobro i nalazi se na Prokurativama u Splitu, još je jedan primjer apsurdnosti hrvatske birokracije i stvarnosti.

Slučaj je prošli tjedan otkrila Slobodna Dalmacija koja je pisala kako je netko na istočnom krovu “nazidao nakaradni betonski zid i tako uništio vizuru istočnog dijela stambenog bloka”. Tim je zahvatima nagrđena vizura na zgradi koju je dao sagraditi zaslužni gradonačelnik Splita dr. Antonio Bajamonti oko 1860. godine, a koja je u nekoliko faza gradnje završena početkom 20. stoljeća.

Dio hotelske ponude

U međuvremenu se priča donekle raspetljala, ali i ponovno zapetljala. Pod pritiskom javnosti dio željezne pergole koja je stršala s krova i vidjela se s Prokurativa iznenada je uklonjen, dok je dio prema Marmontovoj ulici ostao. No, tko ju je postavio, pa i maknuo s ulice vidljivi dio, ostaje misterij, barem za konzervatorsku službu Grada Splita koja upravo piše prijavu. A prijava ide uknjiženom vlasniku terase, odnosno zgrade.

Ta je terasa dio manjeg hotela Bajamonti 5 Luxury Rooms koji se nalazi u zgradi na Trgu Republike 2 te je vidljivi dio njihove ponude na fotografijama - na stranicama na kojima se oglašavaju. Međutim, prijavu za bespravno uređenje terase vjerojatno će dobiti Grad Split i Republika Hrvatska!

Duje Klarić / CROPIX

- Mi smo u fazi pisanja prijave - rekao nam je jučer Ambroz Tudor iz konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu, viši stručni savjetnik koji je nadležan za zonu A, strogi centar Splita.

Tko je investitor? Istraživanje Slobodne Dalmacije pokazalo je da je na toj zgradi otprije postojala terasa, ali zajednička za sve stanare i svima dostupna, koja je u međuvremenu zatvorena te navodno ni televizija nije mogla postaviti svoj repetitor prilikom zadnjeg snimanja Splitskog festivala.

- Ispostavilo se da je terasa postojala i nije sada probijena, ali je građevinski uređivana i sagrađen je jedan zid bez naše dozvole i obaveznih uvjeta uređenja kulturnog dobra. Ne kažem da ne bi bilo dopušteno određeno uređenje da se tražila dozvola jer se radi o postojećoj terasi, ali kakvo bi bilo, to je sada teško nagađati, možda bi se dozvolila neka sjena, suncobran... No ne znamo ni tko je investitor - izjavio je Ambroz Tudor.

Naime, Konzervatorska služba će zbog bespravnog uređenja prijaviti vlasnika terase koji, izgleda, nije onaj koji ju je preuredio i dogradio.

- U zemljišnim knjigama vlasnici terase su Socijalistički narodni odbor Grada Splita, Grad Split i manjim dijelom Republika Hrvatska, društveno vlasništvo. Očito imovinski pravno ovdje nije sve riješeno - dodaje Tudor.

Duje Klarić / CROPIX

Dio pergole ostao

Dakle, to znači da će prijaviti Republiku Hrvatsku za bespravno uređenje terase na kulturnom dobru, pitamo ga.

- Da, u zemljišniku je upisano to što je upisano - odgovorio je Tudor i dodao da će zadnju riječ imati pravna služba Ministarstva kulture.

S obzirom na to da je terasa oglašena kao dio hotela Bajamonti 5 Luxury Rooms, čija je adresa Trg Republike 2, nazvali smo i njih na broj s interneta, no veza sa ženskom osobom je pukla, a potom opetovano nitko nije odgovarao. Ipak, osoba se konačno javila i rekla da će javiti vlasniku da imamo pitanja za njega, ali nije uzvratio poziv do zaključenja izdanja.

Njihovi se atraktivni apartmani reklamiraju tekstom u kojem stoji da imaju terasu s pogledom na grad i more u centru Splita, u zgradi koja je pod zaštitom UNESCO-a, te da je Dioklecijanova palača udaljena 250 metara.

Željezna pergola je sada, kako se vidi s fotografija koje donosimo, preostala na dijelu koji gleda prema Marmontovoj ulici i nije vidljiva s ulice, no za nju i dalje, s obzirom na to da je na kulturnom dobru, vjerojatno treba dozvola...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:20