TRENUTAK ZA PAMĆENJE

KORČULANKA RODILA BEBU U HELIKOPTERU 'Dečku se žurilo, i dvadesetak minuta prije planiranog slijetanja...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2015. u 15:28

HRZ i PZO/ M. Tržić

U helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Mi-8 MTV, jutros oko 9,30 sati rođena je beba na hitnom medicinskom letu s otoka Korčule do Splita, objavio je MORH .

Majka (32) je rodila dječaka nešto prije nadlijetanja Brača, 20-ak minuta prije planiranog slijetanja na helidrom KBC-a Split, a sretnom trenutku porođaja svjedočila je posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze u sastavu: kapetan bojnik Krešimir Matan, kopilot poručnik Marko Gerić, te tehničar letač narednik Josip Sovulj.

Dežuran liječnički tim, Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije činili su doktor Ozren Krešić i medicinski tehničar Goran Karna. Nakon poroda u helikopteru, beba je zbrinuta u rodilištu splitskih Firula.

Letačka posada ETH zadnji je porod u helikopteru imala 30. kolovoza 2013. kada je također majka iz Korčule sretno rodila dječaka u helikopteru.

Ista je posada, odmah po slijetanju na helidrom Firule dobila dojavu o još jednom hitnom prijevozu trudnice iz Dubrovnika te je odmah poletjela prema Dubrovniku i dovezla i drugu trudnicu do KBC-a Split.

Kapetan posade bojnik Krešimir Matan rekao je kako ih je nakon desetak minuta leta iz Korčule liječnik iz kabine helikoptera obavijestio da je upravo krenuo porod.

"Uključili smo grijanje u helikopteru, let je protekao mirno i uredno do slijetanja na Firule gdje smo uspjeli na brzinu čestitati majci na rođenju dječaka. Najvažnije je bilo čuti kako su i majka i beba jako dobro, a naša je posada morala odmah krenuti na još jednu zadaću prijevoza trudnice iz Dubrovnika", iznio je dojmove bojnik Krešimir Matan.

Izdvajamo