TEŠKE OPTUŽBE

'Korupciju u Sisačkoj županiji trebaju ispitati policija i USKOK'

Sisačko-moslavačka županija djeluje kao privatno dioničko društvo u koje postoji zbog zadovoljavanja osobnih interesa županice Lovrić i njenog supruga, tvrde saborski zastupnici HDZ-a Ivan Šantek i Ivanka Roksandić
 Miroslav Kiš/CROPIX

SISAK - Pozivamo vrlo agilnog predsjednika nacionalnog antikorupcijskog vijeća, saborskog zastupnika Željka Jovanovića da ispita primjere političke korupcije i koruptivnog zapošljavanja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ta županija naime, već cijeli niz godina djeluje kao privatno dioničko društvo u koje postoji zbog zadovoljavanja osobnih interesa županice Lovrić, njenog supruga, te grupe vijećnika i zaposlenika koji su skupo naplatili svoju šutnju i odanost.

Najnoviji primjeri zapošljavanja velikog broja savjetnika županice, čime ona plaća poslušnost i potporu sebi, zapošljavanja u županijskoj razvojnoj agenciji SIMORI u vijećnice DC-a Gordana Krznarić koja je iako je tada bila u oporbi spasila županicu prije godinu dana, a sada je zaposlenica SIMORE, članiva Savjeta županice i vijećnica, i za sve prima naknadu ili plaću.

Zanima nas i obrazloženje zapošljavanja u istoj razvoj agenciji bivšeg člana županijskog poglavarstva Željka Marjanovića, koji je bio donator županičine kampanje, a sada je postao zaposlenikom razvojne agencije.

Rekli su ovo Ivan Šantek i Ivanka Roksandić, saborski zastupnici HDZ-a u utorak u Sisku. Istaknuli su kako očekuju da USKOK i policija istraže navode o političkoj korupciji u Sisačko-moslavačkoj županiji, o koruptivnom zapošljavanju, o doniranju 100.000 kuna iz županijskog proračuna lovačkoj udruzi kojoj je na čelu aktualni predsjednik Županijske skupštine, te naročito o činjenici da županičin suprug režira sve ili gotovo sve priredbe kojima je županija organizator, pokrovitelj ili financijer.

- Kako ja kao saborski zastupnik i županijski vijećnik ne mogu dobiti odgovor niti na jedno vijećničko pitanje, posalo sam županici i predsjedniku Županijske skupštine sedam pitanja i tražim da mi na njih odgovore prema odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama. Pitam je li točno da je županičin suprug Mladen Merzel režirao ili na neki drugi način sudjelovao u organizaciji Vooloderskih jeseni i kolika je naknada isplaćena njemu ili trgovačkom društvu u njegovu vlasništvu ili suvlasništvu za tu i druge priredbe koje financira ili organizira Županija.

Zanima me kamo je potrošen novac prije godinu dana osnovane zaklade za nadarenu djecu, te je li točna informacija da je vijećnik Hašim Smlatić zamjenjivao u radu jednu pročelnicu upravnog odjela u vrijeme njezine odsustnosti, te je li točno da je odvjetnica Vesna Škare Ožbolt u nekim predmetima zastupala Sisačko-moslavačku županiju - rekao je Šantek.

Istaknuo je kako mu prema zakonu županija mora odgovoriti ili će u protiovnom odgovore na ova pitanja zatražiti preko suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:28