Kosor i Hebrang: Primorca smo upozorili da ne ide u izbore

ZAGREB - Vjerujem da se Dragan Primorac neće kandidirati za predsjednika države, zna se tko je predsjednički kandidat HDZ-a, rekao nam je danas Andrija Hebrang.



Kava s Jadrankom



Predsjednički kandidat HDZ-a danas je s premijerkom Jadrankom Kosor dugo razgovarao na kavi u kavani jednog od zagrebačkih hotela, gdje ih je snimio naš fotoreporter. - Bila je to prijateljska kava, niz godina njegujemo prijateljstvo - rekao je Hebrang.



Nedjeljna kava sa šeficom HDZ-a



Andrija Hebrang kaže da je već godinama prijatelj Jadranke Kosor, što pokazuje i njihovo druženje u baru jednog hotela 
Na pitanje je li u posljednje vrijeme razgovarao s Primorcem o ambicijama bivšeg ministra školstva, Hebrang je rekao da se nisu sreli i ne zna koje su njegove namjere.



Vidoševića želi kapital




- Primorac je upozoren da je predsjednički kandidat HDZ-a izabran u skladu sa stranačkim statutom. Na sjednici Predsjedništva stranke prije otprilike dva tjedna postavio sam pitanje želi li se kandidirati još netko osim Nadana Vidoševića. Ako želi, predlažem poništenje odluke o mom imenovanju i raspisivanje unutarstranačkih izbora kako bi članstvo izabralo HDZ-ova kandidata. Nitko se nije javio, pa ni Primorac. Zato još uvijek vjerujem da se on neće kandidirati - rekao je Hebrang.



Na pitanje kako je Ćiro Blažević mogao istaknuti svoju kandidaturu kad je kandidatkinja HDZ-a bila Jadranka Kosor, Hebrang kaže da je tada situacija bila drugačija jer je Ćiro Blažević imao suglasnost vrha stranke.



- Ako stranka ide u predsjedničke izbore s tri svoja dosadašnja člana, to vodi disperziji glasova, što direktno ide u korist najjačem protukandidatu. Zato vjerujem da osim Vidoševića neće biti drugih članova HDZ-a koji bi željeli štetiti stranci. Na pitanje na koji dio glasova HDZ-a može računati Vidošević, Hebrang kaže da Vidoševićevo biračko tijelo vidi u predstavnicima krupnog kapitala, što nije dovoljno za pobjedu.



- Birači HDZ-a sigurno neće dati podršku nekome tko je preko stranke došao do visokih položaja, a onda je odbacio - rekao je. Za moguću kandidaturu Milana Bandića rekao je da bi ona prije svega značila žestoki raskol u SDP-u.



Podrška partnera




- Tomu bih se po političkoj logici trebao veseliti. Međutim, mislim da to ne bi bilo dobro jer je za političku stabilnost države potrebna i stabilna oporba. Zato mislim da će Bandić pričekati neke druge izbore - ocijenio je Hebrang. On očekuje podršku stranaka koalicije, a posebno HSS-a. Friščić je danas rekao da će HSS tek u prosincu objaviti odluku koga će podržati. - S njima još nisam razgovarao, ali mi je posebno stalo do stava HSS-a. O tome ću razgovarati s Friščićem kad dođe vrijeme - najavio je Hebrang.



Snježana Pavić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:48