U ŠTEDNJI JE SPAS

Kosor: Ići ćemo u reviziju povlaštenih mirovina!

Uz tu najavu, premijerka Kosor dala je upozorenje da država neće tolerirati dugovanja državnih tvrtki prema državnom proračunu
 Željko Šop/Cropix

OPATIJA - Članovi nadzornih odbora u javnim poduzećima ubuduće će se birati javnim natječajem, najavila je na današnjem savjetovanju ekonomista u Opatiji premijerka Jadranka Kosor.

„Idemo s novim načinom odabira članova nadzornih odbora u javnim poduzećima. Novi model njihova izbora je gotov, oni će se birati javnim natječajem“, poručila je Kosor.

Dodala je kako će time interese države u njenim tvrtkama predstavljati najbolji stručnjaci, a ne više političari, kao do sada. Sa sličnom je inicijativom nedavno, podsjetimo, izašla i potpredsjednica Vlade iz redova HSLS-a Đurđa Adlešič.

Premijerka je državnim tvrtkama poručila i kako nije zadovoljna dosadašnjom provedbom Vladinih zahtjeva za smanjenjem mase plaća u njima za 10 posto. Također, izjavila je kako će menadžerima koji ne provedu spomenutu reformu 'zahvaliti na suradnji'. Kao „packa“ državnim poduzećima može se shvatiti i njeno upozorenje da država neće tolerirati dugovanja državnih tvrtki prema državnom proračunu. Samo se dug Ine, primjerice, procjenjuje u rasponu od 1,3 do dvije milijarde kuna.

Kosor je u Opatiji najavila i reviziju povlaštenih mirovina. Razmišlja se, istakla je, o uvođenju dodatnih restrikcija u sustavu povlaštenih mirovina, no o tome još treba razgovarati unutar vladajuće koalicije.

Kosor je poručila i da nije moguće vratiti besplatne udžbenike, jer država za to više nema novca. Umjesto toga, za ovotjednu je sjednicu Vlade najavila nov Zakon o udžbenicima, koji bi trebao uvesti reda u korištenje udžbenika u hrvatskim školama.

Dodala je i kako Vlada ostaje posvećena najavljenoj reformi državne uprave i lokalne samouprave, kao i reformi sustava gospodarskih komora, što bi trebalo olakšati život gospodarstvu. U dogovoru s poslovnim bankama Vlada namjerava povući poteze i u stanogradnji, kazala je Kosor, no nije precizirala o čemu se točno radi.

Iako se očekivalo da će na današnjem skupu ekonomista premijerka kazati tko su novi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, to se nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:09