OBRAČUN SA SANADEROM

Kosor: Iz HDZ-a moraju van svi koji rade protiv stranke

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor raspustila je zagrebački ogranak te stranke. Upućeni tvrde da je u stranci počeo konačni obračun sa Sanaderovim ljudima
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Šefica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor raspustila je danas zagrebački ogranak te stranke na čijem je čelu bio državni tajnik u Ministarstvu kulture Jasen Mesić.

Umjesto Gradskog odbora HDZ-a koji je brojao 60 članova, danas je osnovano 28 - člano Povjerenstvo koje će voditi ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. Zadatak Povjerenstva bit će, kako je najavljeno, da pripremi zagrebački HDZ za nove izbore.

Skrivao se na balkonu?

- Mesić nije imao dovoljnu potporu u svom radu, ali on ostaje član Povjerenstva, rekla je Kosor pojašnjavajući svoju odluku o raspuštanju zagrebačkog ogranka.

- Glavni cilj nam je da HDZ ponovno postane najjača stranka u gradu Zagrebu, dodao je danas i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Formalno objašnjenje vrha HDZ-a o raspuštanju zagrebačkog HDZ-a i potrebe njegova preustroja zvuči logično uzmu li se u obzir neuspjesi HDZ-a u metropoli, kao i činjenica da Jasen Mesić nije baš uspješno parirao Milanu Bandiću na posljednjim izborima za gradonačelnika, na kojima mu je bio protukandidat.

Ipak, stvarni razlozi raspuštanja zagrebačkog HDZ-a mogli bi biti mnogo dublji. Naime, Jasen Mesić bio je i jedan od onih koje je bivši premijer Ivo Sanader prije dva tjedna pozvao na nedjeljni sastanak, te tiskovnu konferenciju u središnjicu HDZ-a.

Bojkotirali Hebranga

Akcija je završila neuspješno, Sanader je isključen iz stranke, a Jasen Mesić, prema vlastitom priznanju, te je nedjelje izbjegao Sanaderov sastanak skrivajući se, navodno, na balkonu.

- Jasen i ja čuli smo se te nedjelje. Rekao mi je da je bio pozvan, ali nije otišao na Sanaderovu tiskovnu konferenciju, niti je znao razlog zašto je tamo pozvan, ispričala je šefica HDZ-a, ne pojašnjavajući detaljnije odluku Predsjedništva o raspuštanju zagrebačkog ogranka. Najavljeno je, tek, kako će novo Povjerenstvo na čelu s Jandrokovićem biti privremeno rješenje.

No, kako doznajemo iz izvora u HDZ-u, nekoliko je razloga zašto je to učinjeno. Jedan od njih su loši rezultati koje je stranka postigla na lokalnim i predsjedničkim izborima, a posebno činjenica da je na predsjedničkim izborima jedan dio HDZ-ovaca bojkotirao svog kandidata Andriju Hebranga.

Savez s Bandićem

U tom kontekstu vrh HDZ-a najviše okrivljuje Marija Zubovića, o kojem je bilo riječi, doznajemo, i na današnjoj sjednici Predsjedništva.

Drugi razlog je u tome što u HDZ-u smatraju da su sada u idealnoj poziciji da se postave što se tiče gradonačelnika Milana Bandića i situacije u metropoli. Sasvim je sigurno da će se Bandić uskoro organizirati.

Osim toga, dok je Sanader bio premijer, kažu u HDZ-u, na neki način bio je u savezništvu s Milanom Bandićem, pa mu i nije prvi cilj bio jačanje pozicije HDZ-a u metropoli. Sada je situacija drugačija.

Treći i možda najvažniji razlog za HDZ je, što je ovim potezom raspuštanja zagrebačkog HDZ-a, zapravo, počeo konačni obračun sa Sanaderovim ljudima, prije svega Marijem Zubovićem.

- Radio je protiv stranke. Sada ga više nigdje nema, kažu o Zuboviću u HDZ-u.

Osim toga, zagrebački Gradski odbor HDZ-a, slovio je kao jedna od najvećih Sanaderovih utvrda, s obzirom da se u članstvu tog Odbora nalazio velik dio Sanaderovih ljudi. Među ostalima tamo su, osim Marija Zubovića, bili i Luka Bebić, Petar Selem, Bianca Matković, Stjepan Fiolić, Božo Biškupić, Katarina Fuček, Marija Pejčinović-Burić, Damir Mihanović, Željko Serdar, Hrvoje Parlov...

Još nije gotovo

Dio članova zagrebačkog ogranka ostat će u Povjerenstvu, a među njima, kako je najavila Jadranka Kosor, i Jasen Mesić. Protiv njega se, doznajemo, neće poduzimati daljnji koraci, iako Mesić dolazi iz kruga ministra Biškupića koji slovi kao Sanaderov dobar prijatelj.

- Jasen Mesić je dobar čovjek i protiv njega u HDZ-u nitko nema ništa protiv. No, njegov je problem što se nije uspio nametnuti, kažu naši izvori iz najveće stranke.

Nakon zagrebačkog HDZ-a nagađa se kako bi do smjena moglo doći i među državnim tajnicima koje je kao svoje kadrove postavio bivši premijer, ali možda i u nekim drugim HDZ-ovim ograncima.

- Sljedeći tjedan analizirat ćemo još neke izborne rezultate i možda ćemo donijeti još neke odluke, najavila je danas Jadranka Kosor i tako dala naslutiti kako čišćenje u HDZ-u još nije gotovo.

Josipović i SDP

Kosor se osvrnula i na postupke novoizabranog predsjednika Ive Josipovića.

Izjavila je kako je očekivala da će novi predsjednik Josipović istupiti iz SDP-a još u noći izbora, kada je bilo jasno da je on pobijedio ili najkasnije sutradan, kada su objavljeni službeni rezultati predsjedničkih izbora. - Josipović do danas nije obavijestio Sabor o tome, a to je njegova ustavna obaveza, rekla je Kosor i ponovno dodala kako očekuje da će njih dvoje dobro surađivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:46