EKSKLUZIVNI INTERVJU

Kosor Liniću: Ja nisam pila i jela s dužnicima! Mi smo naplatili skoro 2 mlrd. kuna poreznog duga!

'Nikad nisam ni sa kim jela, nisam pojela niti jedan ručak na teret države. Pogotovo ne s dužnicima'

S Jadrankom Kosor razgovarali smo telefonom, nakon što su članovi Milanovićeve Vlade optužili HDZ-ove ministre i premijere da su oni odgovorni za 50 milijardi kuna duga poreza.

Zašto vlast HDZ-a svojim prijateljima nije htjela naplaćivati porez?

- U vrijeme moje Vlade, od trenutka kad sam došla do samoga kraja, nikad ni sa kim nisam razgovarala o opraštanju duga. Na popisu nema mojih prijatelja. Nikada nisam bila za to da se bilo kome bilo što oprosti. Ja sam tražila disciplinu, provođenje zakona, bez obzira na ime i prezime.

Najviše poreza državi duguju Tempo, HRT, Pan, Industrogradnja i Varteks! Dužni su i Josip Kuže, Daniel Popović i Niko Pulić

Ali, to je evidentno iz liste. Što ste vi poduzeli kao premijerka da se to riješi?

- Saznala sam da Ina duguje 2 milijarde kuna i osobno vodila razgovore za naplatu. Veći dio tog duga je naplaćen do kraja 2009. HEP je pak dugovao 1.8 milijardu kuna. Moj mandat je završio tako da HEP nije dugovao ni lipe i imao je dobit.

Treće, ja sam inzistirala da se dug HRT-u naplati bez obzira što je bilo puno strahova da će se to doživjeti kao pritisak na medij. Ali, HRT je u vlasništvu države pa se i oni moraju držati reda i discipline.

Ovrhom je naplaćeno 38.5 milijuna, za 78 milijuna je odobrena otplata, a na preostalih 220 su se žalili.

Ali, to je par posto u odnosu na cijeli dug?

- Trebate pitati premijere koje je moguće pitati, i ministre financija, a ne mene...

VIDEO Najdužniji Hrvat: Alen Bubalo i njegova tvrtka nisu platili 101 milijuna kuna poreza!

Jeste li vi to pitali Šukera?

- Da, tražila sam dosljednu disciplinu za sve i nemilosrdno ponašanje države prema svakome. Ja nisam nikada o pojedinačnim slučajevima razgovarala. Za mnoge nisam ni znala da duguju. Izuzetno mi je neprihvatljivo da ljudi koji su javne osobe, od estrade do novinara, nisu ispunjavali svoje zakonske obaveze. Pozdravljam objavu liste, ali pitanje je hoće li ona rezultirati boljom naplatom.

Mnogi s popisa su, kaže Linić, jeli, skitali, pili s bivšim članovima vlade. Tko?

- Ja nisam nikad ni sa kim jela, nisam pojela niti jedan ručak na teret države, a ni večeru. A, pogotovo ne s poreznim dužnicima. S ministricom Dalić nebrojeno puta sam razgovarala o tome kako pooštriti disciplinu i koje još mjere poduzeti da Ministarstvo financija i Porezna uprava ispune svoju zadaću, ne samo u ovom nego i u slučaju problema nelikvidnosti. I to je to.

Linić: Ima tvrtki kojima država nije plaćala, ali svi oni su se do jučer ljubili, grlili, jeli i skitali se s bivšim članovima Vlade!

Znači niste znali s kim su povezani vaši ministri?

- Za pojedinačne slučajeve nisam znala, za to postoji Porezna uprava. Bila sam protiv različitih kriterija prema pravnim i fizičkim osobama, ne znam da li je to postojalo, ali... Sad treba pozorno raščlaniti svakog dužnika i napraviti razliku. Razlika postoji. Neki koji su očito varali i neki koji su došli u poteškoće.

Zašto vi niste objavili poreznu listu srama?

- Nije bilo poticaja. Pa nije to Milanović predložio nego Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:20