NOVE VLADINE MJERE

Kosor: Milijun i pol hrvatskih građana od 1. srpnja imat će veća primanja

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - 1,480.179 hrvatskih građana od 1. srpnja imat će veća primanja - tvrdi premijerka Jadranka Kosor predstavljajući nove porezne stope koje tog datum stupaju na snagu.

Podsjećamo, umjesto dosadašnje četirti stope, od tog dana će na snazi biti tri stope. Za iznose do 3600 kuna mjesečno vrijedit će stopa od 12 posto, za iznose od 3061 do 10.800 kuna vrijedit će stopa od 25 posto, a za iznose iznad 10.800 kuna na snazi će biti stopa od 40 posto.

Premijerka je uz to naglasila i kako će od 1. studenog 352 tisuće hrvatskih građana biti oslobođeno više stope kriznog poreza od 4 posto. Ona niža, od 2 posto, ukida se također 1. srpnja.

Vlada je danas predstavila i izmjene u zakonima kji reguliraju finaciranje političkih stranaka i troškove izborne promidžbe. Njima se smanjuje iznos kojeg parlamentrane stranke trenutačno dobijaju iz proračuna, a po prvi puta uvodi se i ograničenje maksimalnog troška za izborne kampanje.

Konkretno, Vlada namjerava za 10 posto smanjiti iznost koji stranke dobijaju iz proračuna na temelju broja zastupnika u Saboru. Dosad je on iznosio 0,056 posto tekućih izdataka proračuna iz prošle godine, a po novom zakonu taj je udio u proračunu smanjen na 0,05 posto.

Istovremeno, uvode se i ograničenja na troškove kampanje. Tako će kandidati za predsjednika tijekom kampanje moći potrošiti maksimalno 8 milijuna kuna. Za usporedbu, tijekom posljednjih predsjedničkih izbora, prema procjenama GONG-a, Milan Bandić je potrošio 19,2 milijuna kuna, a sadašnji predsjednik Ivo Josipović potrošio je 7,8 kuna.

Stranke će na parlamentarnim izborima moći potrošiti maksimalno 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici.

Hrvatska je trenutno podjeljena na 10 izbornih jedinica plus dijaspora, što znači da će stranke moći potrošiti maksimalno 16,5 milijuna kuna u kampanji za parlamentarne izbore.

Kandidati za župane i gradonačelnika Grada Zagreba po kampanji će moći potrošiti maksimalno 500.000 kuna, kandidati za gradonačelnike drugih gradova smjet će potrošiti 100.000 kuna, a kandidati za općinske načelnike 50.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:51