PORUKA IVI SANADERU

Kosor: Najveća kazna lopovima je što će ostati bez ukradenoga

 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Osvrtom na učinjeno u godini na izmaku, „malim croquisom“, kako je sama rekla, premijerka Jadranka Kosor započela je posljednju ovogodišnju sjednicu Vlade.

Mali osvrt trajao je punih 25 minuta, pet minuta dulje nego je ministrima trebalo da odrade sve točke dnevnog reda. Bilo je tu svega, od proračunskih ušteda do licitara i Sinjske alke koja je uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Istaknula je da je Vlada održala 66 sjednica na kojima je odrađeno 1541 točka i doneseno je 1976 različitih akata, uključujući donesene zakone. U sferi gospodarstva Kosor je istaknula smanjenje parafiskalnih nameta zbog čega su morali „savladati dosta otpora“.

Spomenula je i 30 velikih investicija za čiju je realizaciju vrijeme počelo teći trenutkom izbora novih ministara, a prve rezultate očekuje već u siječnju. Naglasila je da je uspostavom objedinjene javne nabave, koja još nije profunkcionirala u cjelini, ušteđeno 70 milijuna, te da je uvođenjem kartica za kupnju plavog dizela ušteđeno 130 milijuna kuna. Na lijekovima je ušteđeno 100 milijuna, na smanjenju bolovanja za devet posto čak 250 milijuna kuna, nastavila je nabrajati premijerka te je zaključila kako je javna potrošnja u 2010. godine smanjena za 3,5 milijardi kuna.

Ipak, najjače je odjeknula poruka vezana za borbu protiv korupcije koju je, složili su se novinari, Jadranka Kosor uputila, između ostalih svom prethodniku Ivi Sanaderu:

- Najveća im je kazna da će ostati bez imovine, novca, svega zbog čega su se upuštali u krađu i lopovluk.

Kosor je na početku sjednice poželjela dobrodošlicu novim ministrima : Martini Dalić, Branku Bačiću, Domagoju Miloševiću i Jasenu Mesiću, a sjednicu je završila zaželjevši građanima sretnu 2011. godinu.

Posljednja sjednica Vlade u ovoj godini ostat će jedinstvena i po tome da ju je premijerka u jednom trenutku prekinula kako bi ministru uprave Davorinu Mlakaru poželjela sretan rođendan uz napomenu da će mu „čestitati na zatvorenom dijelu sjednice“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:08