U SABORU SE SMIJALI BIVŠOJ PREMIJERKI

Kosor: Neka Milanović dođe u Sabor. Među mljekarima je zavladao zastrašujući strah!

Dinko Burić je uime HDSSB-a je za cijelu situaciju optužio bivšu HDZ-ovu vlast
Zagreb, 180112.Treca sjednica Sabora RH u novom sazivu zapocela je danas Aktualnim satom, gdje su zastupnici postavljali pitanja predsjedniku Vlade Zoranu Milinovicu i clanovima Vlade.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Šefica oporbe Jadranka Kosor samo dva mjeseca nakon konstituiranja novog saziva Sabora, zatražila je jutros da se zastupnicima obrati premijer Zoran Milanović zbog mljekarskih prosvjeda.

I prije nego je predsjednik Sabora Boris Šprem jutros otvorio sjednicu Sabora, predsjednica HDZ-a zatražila je stanku od 10 minuta zbog tridesetak mljekara prosvjednika uhićenih sinoć u Zagrebu na Slavonskoj aveniji noćas oko 3 sata.

Ustvrdila je kako su bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, nju i još neke članove Kluba zastupnika HDZ-a zvali uznemireni seljaci koji su se odlučili prosvjedovati, a noćas su uhićeni i odvedeni u policijske postaje. - Među prosvjednicima i mljekarima zavladao je zastrašujući strah o kojem teško govore - ustvrdila je Kosor na što se s lijeve strane sabornice čuo smijeh.

- Možda je vama to smiješno, ali onima koji su proveli noć u policiji, nije smiješno - nastavila je Kosor.

Kosor je ustvrdila kako je moguće da su mljekari uhićeni zbog izgovorenog u emisiji HTV-a Otvoreno u kojoj je sinoć bila tema mljekarskih prosvjeda i pregovora oko cijene mlijeka.

- Zbog svega toga tražimo da u Sabor dođe predsjednik Vlade Zoran Milanović i objasni zašto se to dogodilo i u kom smijeru će ići razgovor sa seljacima - kazala je Kosor te je zaključila kako su mljekari uhićivani "usred noći, kada tamo nije bilo javnosti".

Privođenje mljekara i upotrebu sile osudio je i HDSSB te su pozvali premijera i ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da sjednu za stol i prisile otkupljivače da pristanu na zahtjeve mljekara. Dinko Burić je uime HDSSB-a poručio kako apsolutno podupiru zahjeve mljekara, a za cijelu situaciju u koju su dovedeni optužio je bivšu HDZ-ovu vlast.

- Seljaci su u ovakvoj situaciji zbog politike HDZ-a u posljednih osam godina prema poljoprivredi i selu. Sram vas bilo zbog onoga što ste osam godina radili poljoprivrednicima! - naglasio je Burić koji se posebno obrušio na HDZ zbog tvrdnji Jadranke Kosor kako njezina vlada nikada nije slala policiju na prosvjednike.

- Vašem licemjerju nema kraja, pa vi ste na isti način rješavali takve probleme. Zar mislite da smo zaboravili naguravanje sa seljacima kod Vinkovaca i da je prosvjednike tadašnji ministar karamrko nazivao Indijancija - podsjetio je Burić.

I novoj vlasti je poručio kako je loše počela.

- Ne može se problem rješavati upotrebom sile. Ministar poljoprivrede mora sjesti i tražiti rješenje. Nemojte biti samo druga već i drugačija vlast - istaknuo je. HDSSB smatra kako ne može vlast štititi strani kapital umjesto domaćeg proizvođača.

- Nemojte da vas se dogodi da se prolije kap hrvatske krvi jer se štite interesi stranih vlasnika - naglasio je Burić koji je za Milanovićevu Vladu imao i još jednu poruku:

- Nemojte da vam u onome što radite uzor bude HDZ-ova vlada.

Burićev istup na noge je digao HDZ-ovca Vladimira Šeksa koji ga je optužio da kleveće predsjednicu HDZ-a te lažno insinuira postupke prehodne Vlade.

- U neprimjereom tonu svojim je lažim i klevetama obrušio na Klub HDZ-a i predsjednicu kluba. Spriječite takva ponašanja jer to dovodi do zle krvi i uznemirujućeg nereda - zatražio je Šeks zaštitu od predsjednika Sabora Borisa Šprema. U zaštitu predsjednice HDZ-a stala je i Đurđica Sumrak.

- Zastupnik Burić je vrijeđao, lagao i uvrijedio, ne samo predsjendicu stranke, nego i bivšu vladu i ničice je pao pred ovu vladu i rekao neka ih hapse, ali neka ne bude krvi - nastavila je zastupnica HDZ-a Đurđica Sumrak.

- Potpredsjedik Sabora Vladimir Šeks i zastupnica Đurđica Sumrak govore o nečemu što ja uopće nisam rekao. Ja nisam iznosio klevete, ja sam govorio onako da me svi razumiju. A kad vi gospođo Sumrak počnete govoriti, onda u Hrvatskoj padne mrak - uzvratio je Dinko Burić (HDSSB)

Uključio se i potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Josip Salapić koji je podsjetio da HDSSB postoji sedam godina, a da je njihova vodstvo prije toga 15 godina bilo u HDZ-u.

- Pa tko je onda uništio IPK Osijek, tko je uništio slavonsku poljoprivredu - pitao je HDSSB-ovce, a predsjedniku Sabora poručio je da je sramota što se neki u sabornici - smijulje.

U raspravu se uključio i IDS-ov Damir Kajin koji smatra kako nema potrebe da dolazi premijer. Dao je svoje viđenje problema mljekara što je ponukalo Stjepana Milinkovića (HDZ) da mu replicira:

- Simentalci ne daju mlijeko, mlijeko daju krave simentalske pasmine - poučio ga je Milinković na što mu je Kajin uzvratio:

- Ti ćeš mene učiti o kravama, ja imam tri četiri krave u štali!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:02