NOVA LINIJA NAPETOSTI

Kosor: Pozvat ću Josipovića, Hrvatska nije bila agresor u BiH

Dragan Matić / Cropix

- Hrvatska nkada nije vodila agresorski, nego obrambeni rat - odgovorila je večeras premijerka Jadranka Kosor predjedniku Ivi Josipoviću, koji se Bosni i Hercegovini (BiH) ispričao za hrvatsku politiku '90-ih godna prošlog stoljeća.

-To su jednostavno povijesne činjenice, koje stoje i u Deklaraciji o domovinskom ratu. Nju je usvojila još bivša Račanova Vlada, u njoj stoji da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski i sve nas obvezuje - kazala je Kosor, istakavši kako Hrvatska nije napala BiH, već je ta zemlja, kao i Hrvatska, bila žrtva velikosrpske agresije Slobodana Miloševića.

Kosor je pritom izrazila žaljenje zbog žrtava, jer svaka od njih, kaže, zaslužuje da joj se pokloni, no podsjetila je i kako je Hrvatska zbrinula stotine tisuća prognanika iz BiH, ne pitajući ih za etničku pripadnost.

Osim toga, dodala je, Zagreb i Sarajevo su 1995. usvojilii Deklaraciju o suradnji, u kojoj jasno stoji da se i Hrvatska i BiH brane od velikosrpske agresije.

- Hrvatska je vodila obrambeni i osloboditeljski rat i nije posezala ni za čijim teritorijem . zaključila je Kosor, istakavši kako Deklaracija o domovinskom ratu obvezuje sve kreatore i vanjske politike.

Na novinarsko pitanje je li se čula s Josipovićem nakon njegove isprike, Kosor je priznala da nije. Najavila je da će ga pozvati na razgovor čim se vrati iz inozemstva, među ostalim i na temu ispirke koju je uputio BiH.

Izdvajamo