PRVI POTEZI NOVOG ŠEFA

Kosor smijenili s mjesta predsjednice Kluba zastupnika. Karamarko demantira: Milanović mi nije poslao poruku

Nemam namjeru davati mandat na raspolaganje, kaže Kosor o mjestu potpredsjednice Sabora
Zagreb, 250512.Markov trg.Sabor.Nastavak sjednice sabora.Tomislav Karamarko i Vladimir Seks.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Umjesto svoje prethodnice Jadranke Kosor, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko novi je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. Gordan Jandroković i Ivan Šuker imenovani su potpredsjednicima umjesto smijenjenih Frane Matušića i Josipa Salapića, objavio je Karamarko nakon jutrošnje sjednice Kluba zastupnika.

Što će biti sa potpredsjedničkim mjestima u Saboru iz redova HDZ-a na kojima su Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, Karamarko je rekao da o tome Klub nije razgovarao. Iako se radi o saborskim funkcijama, Klub zastupnika nije nadležan za imenovanje potpredsjednika Sabora. Kosor, koja je bila na sjednici Kluba, na pitanje o političkoj sudbini tek je kratko ustvrdila da je to pitanje za one koji o tome odlučuju, ne nju.

- Odlučivat će Predsjedništvo, sve prijedloge ćemo proslijediti na Predsjedništvo - rekao je Karamarko.

Karamarko je odbacio i medijske špekulacije prema kojima mu je premijer Zoran Milanović neformalnim kanalima poslao poruku kako je spreman na konsenzus oko važnih nacionalnih pitanja, ustvrdivši kako s premijerom nije razgovarao.

- Razgovarat ću sa svakim, naravno i sa čelnikom vlade, ako je u pitanju korist naše države. Ne znam na što se misli kada se priča o konsenzusu. Tu trebamo jasnu definiciju - rekao je predsjendik HDZ-a.

- Ne mislim da trebam podnijeti ostavku na mjesto potpredsjednice Sabora. O dužnostima članova HDZ-a u Saboru odlučuje Predsjedništvo, dakle oni trebaju donijeti tu odluku - komentirala je u Saboru Jadranka Kosor, bivša predsjednica HDZ-a uz napomenu kako je već jučer očekivala odluku o tom pitanju jer "ovo odugovlačenje" dodatno - birat ću riječi pa ću reći da - ne doprinosi HDZ-u.

Kosor je ustvrdila kako očekuje da će Predsjedništvo i predsjednik HDZ-a što prije donijeti te odluke, "da što prije svi počnemo raditi".

- Nemam namjeru davati mandat na raspolaganje jer mislim da dostojno i časno obavljam taj posao. A ako stranka bude mislila drukčije, da ne trebam dopinositi svojim znanjem i iskustvom, dugogodišnje zastupnice i iskustvom iz izvršne vlasti, onda ćemo o tome razgovarati - rekla je Kosor te naglasila da njezine kolege zanima i hoće li ostati na čelu odbora, jer "to nije samo tehnički dio posla, to su političke odluke".

Kosor je ustvrdila kako je na početku jutrošnje sjednice Kluba zastupnika podnijela ostavku na mjesto predsjednice jer je "mjesto predsjednika Kluba politička funkcija, pa to mjesto pripada Tomislavu Karamarku i rekla da se o tome ne treba glasovati".

- Smatrala sam da je to najlogičnija odluka, budući da se radi o političkoj funkciji, jer ja više nisam predsjednica stranke - rekla je Kosor i zaključila:

- Oko smjene dvojice od trojice potpredsjednika Kluba, tražila sam da mi se obrazloži. Ja sam se trudila biti korektna, i doprinijeti tome da stranka funkcionira kao moćna snaga, a o kriterijima smjene dva potpredsjednika Kluba morate pitati one koji su tu odluku donosili, rekla je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:39