REAKCIJE NA SRAMOTNU PRESUDU ŠLJIVANČANINU

Kosor: Teško je čuti za presudu dok su Mladić i Hadžić na slobodi

Sramotno je bilo i onih 17 godina, a pogotovo ovo smanjenje kazne na 10 godina, zaprepaštena je dr. Bosanac. ´Prvi put čujem da se netko oslobađa po zapovjednoj odgovornosti´, rekao je Hebrang
 Arhiva EPH

ZAGREB - Haški sud danas je Veselinu Šljivančaninu smanjio kaznu za zločin na Ovčari sa 17 na 10 godina zatvora.

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac ostala je bez riječi na novu, treću presudu Veselinu Šljivančaninu. Kaže da je zaprepaštena smanjenom kaznom iako joj nije poznato na temelju čega je na Haškom sudu tako odlučeno.

Dr. Bosanac je u haškom procesu „vukovarskoj trojci“ za zločin na Ovčari - likvidaciju najmanje 200 hrvatskih zarobljenika odvedenih iz vukovarske bolnice nakon pada Vukovara 20. studenog 1991. godine - bila svjedok optužbe.

Haški sud smanjio kaznu krvniku s Ovčare, Šljivančanin na slobodi za 2,5 godine

- Sramotno je bilo i onih 17 godina, a pogotovo ovo smanjenje kazne na deset godina. To samo dokazuje teoriju da Haški sud nije pravedan sud i da ne sudi na temelju činjenica koje su svima poznate, nego prema tko zna čemu - komentirala je dr. Bosanac dodajući kako je razočarana Haškim sudom koji je „cijelom svijetu pokazao kakav je“.

Drugih komentara, kaže, nema na novu, treću presudu Šljivančaninu.

- Po svemu sudeći, nema ovozemaljske kazne za takve, ali čekat će ga, na kraju, sud za sve što je učinio Vukovarcima - rekla je dr. Bosanac.

- U mislima sam sa svim Vukovarcima, s onima koji još uvijek traže svoje najmilije, s obiteljima branitelja i civila koji su izgubili živote, posebno s obiteljima onih koji su pogubljeni na Ovčari, izjavila je premijerka Jadranka Kosor komentirajući presudu dodavši:

„Teško je čuti za smanjenje presude dok se Ratko Mladić i Goran Hadžić slobodno šeću“.

- Teško je prihvatiti činjenicu da Šljivančanin nešto nije znao. On je bio visoko pozicioniran, ustvrdila je Kosor, dodavši da je u filmu Višnje Starešine o Vukovaru na temelju dokumenata i svjedočanstava jasno pokazano što se zapravo dogodilo u Vukovaru i u vukovarskoj bolnici.

- Sve to skupa je sramota. Nakon ovoga, Haag više nema nikakvog moralnog prava da sudi hrvatskim generalima. Odakle im, nakon ove sramotne presude za zločin na Ovčari, moralno pravo da uopće ikome više sude - kategoričan je bio Zdravko Komšić, predsjednik vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih konc logora (HDLSKL).

Komšić dodaje i kako je u Haagu „sve rečeno“ već samim tim da za zločin nad Vukovarom nitko zapravo nije odgovarao, osim što su, kako kaže, za Ovčaru optužena trojica, a osuđena dvojica.

- Imali su gotovo 20 godina, a za sva razaranja Vukovara i sve žrtve koje se broje u tisućama, nikom ništa - kaže Komšić, dodajući kako je očito da „pravda nikoga ne zanima“ i da je sve to „politikanstvo i interesi“.

Komentirajući pravosnažnu presudu Haškog suda, Ured predsjednika je priopćio kako nalogodavci zločina nisu kažnjeni.

- Neovisno o presudi Šljivančaninu, i presudama neposrednim počiniteljima zločina na Ovčari koje je izrekao Specijalni sud u Beogradu, nalogodavci zločina nisu kažnjeni. Očekujemo da će, ma kako zakašnjela, pravda kad tad biti ostvarena - komentirali su presudu u Uredu predsjednika - priopćeno je iz Josipovićeva ureda.

Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja: Smanjenjem kazne za zločin na Ovčari “Hrvatska je dobila još jedan šamar”. Novom presudom Šljivančaninu sva očekivanja obitelji žrtava Ovčare da će dočekati pravdu su “pala u vodu”. Šljivančanin se nakon pada Vukovara ponašao kao gospodar života i smrti.

Andrija Hebrang (HDZ): Po logici stvari, Šljivančanin je bio nadređen vojnoj policiji. Do sada sam čuo da se kažnjava po zapovjednoj odgovornosti, a sad prvi put čujem da se oslobađa po zapovjednoj odgovornosti.

Josip Friščić (HSS): Prvom presudom smo bili zgroženi, ovom se ispravlja greška. Pitanje je je li to baš pravi ispravak s obzirom na sve što znamo i što je dokumentirano o ulozi Šljivančanina u agresiji na Hrvatsku.

Josip Leko (SDP): Ova presuda Šljivančaninu samo potvrđuje neujednačene kriterije Haaškog suda.

Ratko Gajica (SDSS) :Šljivančanin? Za tog tipa me uopće nije briga.

Građani Vukovara u šoku su nakon treće i konačne presude Šljivančaninu za zločine na Ovčari.

Romana Tvorek (75), umirovljenica: Tih deset godina je malo za sve što je napravio nama u Vukovaru, jako malo. Deset sam godina bila prognana, nama Vukovarcima sve je bilo uništeno i moja obitelj izgubila je jedan mladi život na Ovčari. Na tom je mjestu ubijen moj pastorak.

Ivan Dunatov (55), umirovljenik: Šljivančanin je premalo dobio, ne znam uopće što bih rekao na to smanjenje kazne. Bio sam nakon pada Vukovara šest mjeseci zatočen u srpskim logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica. Strašne stvari su počinjene nad Vukovarom, kazne krivcima trebaju biti daleko veće.

Ivan Kulić (18), konobar: To smanjenje presude u najmanju ruku nije u redu. Ako je već dokazano da je Šljivančanin kriv za zločin, valjda mora za taj zločin i odgovarati. A to onda znači i da treba dobiti primjerenu kaznu, što je svakako moralo biti više od ovih deset godina.

Nada Matijević (54), umirovljenica: To je velika sramota. Sramota je i za međunarodnu zajednicu da se za zločin kakav je Ovčara smanjuje kazna. I onih 17 godina dosuđenih Šljivančaninu je malo, trebalo je tu kaznu još povećati, a ne da se smanji na deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:51