PREDIZBORNA REVIZIJA

Kosor započela proljetno čišćenje u HDZ-u: Smijenila Peronju i Capellija

Borovo, 020511.U selu Borovo obiljezena je 20. obljetnica ubojstva 12 hrvatskih policajaca. Na fotografiji: predsjednica Vlade Jadranka Kosor.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibušić / CROPIX

ZAGREB - Nacionalno vijeće HDZ-a raspustilo je večeras županijske organizacije Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije te su imenovani povjerenici Ante Sanader i Josip Borić.

Jadranka Kosor već ne neko vrijeme nezadovoljna radom dalmatinskog HDZ-a i njezinim predsjednikom Krunom Peronjom, dok je raspuštanje Primorskog ogranka stranke iznenadilo i dobre poznavatelje stranačkih prilika.

Kako se neslužbeno može čuti, dvjema raspuštenim organizacijama snažno je zamjeren i kritički odnos prema Vladi u trenutku izricanja drakonskih kazni generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haagu.

U skladu sa svojom krilaticom "samo da niste ništa uzeli u svoj džep”, predsjednici HDZ-a Peronja se zamjerio u aferi Jadroplov. Kao predsjednik Nadzornog odbora Peronja se oglušio o antirecesijsku odluku Vlade od srpnja 2009. godine te sebi i svojim kolegama nije smanjio naknadu pa je narednih osam mjeseci primao, protivno odluci Banskih dvora, 13 tisuća kuna mjesečne naknade.

Bilo je to ukupno 104 tisuće kuna, iako je prema novim pravilima imao pravo na tek 16.000 kuna, odnosno 2000 kuna mjesečno.

Na preostalih 88.000 kuna koje si je isplatio nije imao pravo. Vrh HDZ-a na čelu s Jadrankom Kosor navodno mu zamjera i činjenicu da je njegov odvjetnički ured imao potpisane ugovore o poslovnoj suradnji s većinom općina u Dalmaciji u kojima je HDZ na vlasti. Zamijenit će ga župan Ante Sanader, a zanimljivo je da je Kristijan Petric za kojega se pričalo da ima najveće šanse preuzeti dalmatinski HDZ ispao iz svih kombinacija "jer je bio lajav".

Osim toga, iz ove županijske organizacije nestali su ljudi bliskih Vladimiru Šeksu kao što su Marko Bekavac i Ante Dolić.

Kako je u novoj križaljci ostao Duje Marasović, to je znak da je, unatoč nagađanjima o smjeni, njegovo mjesto predsjednika splitske organizacije zasad sigurno. Dio splitskih hadezeovaca kaže kako je "Kerum s fakultetom", kako nazivaju Marasovića, opstao samo zbog svojih organizacijskih sposobnosti, dok su mu afere, poput Medikola, stavljene - zasad - u drugi plan.

Uz Peronju, politička karijera u HDZ-u sinoć je na jednosatnom sastanku zapečaćena i Gariju Capelliju, saborskom zastupniku kojega je na čelu županijskog HDZ-a zamijenio Rabljanin Josip Borić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Riječ je o mladom stranačkom kadru koji je prvi put na značajnijem mjestu u političku arenu ušao u utrci za župana Primorsko-goranske županije 2009. godine kada je, očekivano, doživio fijasko.

U strukturi ostaje i Bojan Hlača na čijem mjestu u Saboru sjedi Vesna Buterin. Ona, pak, iako je slovila kao velika uzdanica Jadranke Kosor nije zauzela neko značajnije mjesto u novoj stranačkoj hijerarhiji Primorsko-goranske županije. Izvor sa sastanka kaže kako je ona "ubačena u paketu, među zadnjima".

Izvor iz HDZ-a kaže kako je riječ o početku provjetravanja stranke . U Primorju i o pomlađivanju, ali da u Dalmaciji o pomlađivanju nema govora jer je u novoj stranačkoj strukturi Splitsko-dalmatinske županije, najmlađoj osobi 37 godina i sve je redom riječ o iskusnim lokalnim političarima.

Svakako je riječ o, u nekoliko navrata najavljenom velikom spremanju, a kako su novoizabrani dužnosnici redom odani Jadranki Kosor, pretpostavlja se da se u raspuštanje krenulo kako bi šefica stranke lakše kontrolirala prijedloge izbornih lista koje će stizati s terena.

Prije pralamentarnih izbora, kažu izvori bliski vrhu HDZ-a, unutarstranačkih izbora na lokalnoj razini najvjerojatnije neće biti. Jadranki Kosor bitno je postaviti svoju garnituru na lokalnoj razini i zbog unutarstranačkih izbora koji bi trebali uslijediti neporedno nakon parlamentarnih izbora, pa se smjene i raspuštanja ogranaka mogu očekivati i u drugim dijelovima Hrvatske na gradskim i općinskim razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:30