ZAKINUTI BRANITELJI

Kosor zatražila izvješće o zapošljavanju u HAC-u: Provjerite navode svih koji se smatraju oštećenima

Zagreb 230611.Aerodrom Pleso.Premijerka Jadranka Kosor odlazi u sluzbeni posjet Bruxellesu.Neposredno prije dala je izjavu za medije.Foto: Goran Mehkek / Cropix
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor zatražila je danas izvješće o natječaju i zapošljavanju blagajnika na naplatnoj postaji Hrvatskih autocesta (HAC) u Vrgorcu, nakon medijskih napisa da je u tom postupku prekršen zakon i preporuka komisije za zapošljavanje.

- U svezi s medijskim objavama o navodnim nepravilnostima pri zapošljavanju blagajnika na naplatnoj postaji Vrgorac, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor zatražila je izvješće o provedenom natječaju i zaposlenjima na novoj dionici autoceste Zagreb-Dubrovnik, gdje će se provjeriti navodi onih koji se smatraju zakinutima, navodi se u priopćenju vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Prema dokumentaciji koju posjeduje Jutarnji list, Uprava HAC-a je protivno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji zaposlila deset radnika na naplatnoj postaji Vrgorac na autocesti Zagreb - Split - Dubrovnik.

Prema dokumentaciji kojom raspolažu mediji povjerenstvo za zapošljavanje sastavilo je rang listu kandidata na kojoj su prvih deset mjesta zauzeli hrvatski vojni invalidi, branitelji ili djeca poginulih branitelja.

No prema odluci Uprave HAC-a posao dobivaju osobe koje su na popisu HZZ-a bile na petnaestom, dvadesetom, trideset i sedmom i četrdeset i prvom mjestu. No, najveći je pomak napravila osoba koja je na popisu HZZ-a bila na predzadnjem, 77. mjestu, a Uprava HAC-a ju je gurnula među prvih deset i ponudila joj ugovor o radu.

U HAC-u tvrde da “svi novozaposleni radnici ispunjavaju formalne uvjete iz natječaja sa statusom nezaposlene osobe, a od kojih je pet i sa statusom branitelja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:59