Kosor: Zbog skandiranja ‘ubij Srbina’ prekidat ćemo utakmice

ZAGREB - Zbog skandiranja “Ubij Srbina”, “Srbe na vrbe”, “Ajmo, ustaše” i “Za dom spremni” na utakmici mladih reprezentacija, koja se u utorak igrala u Varaždinu, HRT će ubuduće isključivati ton kada budu prenosili utakmicu na kojoj će navijači širiti neprimjerene poruke. Navijači izgrednici neće se prikazivati na ekranu kako im se ne bi davao publicitet.  



'Napadi navijača nisu dio varaždinske kulture ponašanja'



Prije utakmice Hrvatska - Srbija napadnut predstavnik Nogometnog saveza Srbije



'Lovili su me, ali mi nisu uspjeli skinuti jaknu s natpisom Serbia'



'White Stonesi': Uvredljiva skandiranja potaknuli predstavnici HNS-a
Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije, čiji je komentator Stjepan Balog u prijenosu utakmice jasno osudio govor mržnje, pozvalo je organizatore sportskih događaja i sve nadležne državne institucije da u konkretnom, ali i svim drugim takvim slučajevima upotrijebe sva zakonom dopuštena sredstva kako bi se kaznili oni koji se neprimjereno ponašaju na sportskim terenima.



Hrvatska televizija nedavno je prestala prikazivati navijačke bakljade i one navijače koji utrčavaju na teren, a neprikazivanje transparenata koji sadrže govor mržnje moraju osigurati organizatori koji njihov unos moraju i onemogućiti.



U svijetu se već dugo medijski ignoriraju izgrednici na sportskim terenima.



I tiskani mediji u pravilu ne objavljuju informacije o huliganima. Na HRT-u su poručili da izgrednicima na ekranu nema mjesta jer ne žele zakidati istinske ljubitelje sportskih događaja

Zbog incidenata na utakmici mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije Vlada će opet mjenjati Zakon o navijačima. Premijerka Jadranka Kosor danas se u Saboru pridružila svim zastupničkim klubovima koji su najoštrije osudili govor mržnje na utakmici u Varaždinu i najavila oštre mjere.    

- Vlada osuđuje takvu vrstu divljaštva i poručujem da to nećemo tolerirati niti podnositi. Već sam koordinirala nekoliko ministra i danas na sjednici užeg kabineta vidjet ćemo što se može napraviti - rekla je Kosor i   najavila dodatne izmjene Zakona kojima će se propisati prekidanje utakmica i prijenosa.

-   Očito ovo do sada nije bilo dovoljno i morat ćemo ići i dalje. Jer sve dok se utakmice i prijenosi ne budu prekidali očito divljaci neće shvatiti poruku. Budući da dosadašnji zakonski okviri nisu bili dovoljni tražit ćemo i odgovornost za organizatore - najavila je predsjednica Vlade.











Na našim stadionima i dalje se viče ubij Srbina, ubij tovara, ubij purgera. To mora prestati



Vladimir Šeks
Ovakvu iznenadne najave šefice Vlade potaknuo je SDSS-ovac Milorad Pupovac koji je na početku saborske sjednice prosvjedovao zbog utakmice u Varaždinu. U osudi ponašanja navijača Pupovcu su se pridužili i HDZ, SDP, HNS, iIDS.   A vladajuća stranka je pozvala Vladu da pooštri Zakona o navijačima, pa je stigao i promptni premijerkin odgovor.



- Mržnja na utakmicama mora prestati. Utakmica se mora odmah prekinuti i isprazniti stadion. Nema drugih lijekova. Ne može se tolerirati govor mržnje - poručio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks koji je uime Kluba zatražio da Vlada i Sabor nađu efikasan odgovor kako bi se zaustavilo sve ono što potiče govor mržnje. Podsjetio je kako sve zakonodavne akcije koju su   poduzimane do sada nisu dale rezultata

- Na našim stadionima i dalje se viče ubij Srbina, ubij tovara, ubij purgera. To mora prestati -naglasio je Šeks.





Pupovac je podsjetio i na druge incidente u kojima se prema Srbima širio govor mržnje poput koncerta u Splitu, slučaja liječnika u Otočcu koji je vrijeđao pacijente na etičkoj i vjerskoj osnovi.  

- Da li je to kontekst u kojem se predlažu ustavne promjene radi prilagode europskom zakonodavstvu. Zar nije konačno došlo vrijeme da ono na što prisežemo u Saboru, dakle Ustav, bude biblija našeg društva - poručio je Pupovac.

I Vesna Pusić zatražila je da cijeli Sabor osudi ponašanje navijača na utakmici.

- HNS osuđuje i ponašanje HRT-a koji nije takav prijenos odmah prekinula. Dok se to ne počne događati dotle nećemo stati na kraj takvog nečuvenom ponašanju- smatra Pusić. Šef SDP-a Zoran Milanović smatra kako je javnost već pomalo otupjela na takve događaje zbog čega na njih treba stalo upozoravati.

-- Opasnije od vikanja u Varaždinu jer kad političari, kallukirano šalju takve poruke jer između takve poruke i repetiranja je kratak korak - naglasio je Milanović. IDS-ovac Damir Kajin prozvao je ministra vanjskih poslova zbog note Švicarskoj oko Thompsona.

- Mora prestati izvikivanje ne samo ubij, ubij Srbina, već i ubij Mesića, ubij Janeza, ubij Kajina. Dosta je zauzimanja za one koji vode tu poltiku, gospodine ministre vanjskih poslova - poručio je Kajin.     



Suzana Barilar, JL
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:23