SKANDAL U MORH-U

Kotromanović: ‘Nisam dobio ni jedan izvještaj o prevari s MiG-ovima’

Pokaže li se da je u poslu oko remonta borbenih aviona bilo korupcije, onda je to tragično, tvrdi bivši ministar obrane
Slunj, 261012.Na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik Slunj odrzao se Dan uvazenih gostiju vjezbe postrojbi HKoV-a UDAR -12/2, kojem je nazocio ministar obrane Ante Kotromanovic i nacelnik Glavnog stozera OS RH general pukovnik Drago Lovric. Vojna vjezba "UDAR 12" takticka je vjezba ojacane motorizirane bojne s bojevim gadjanjem koja se provodi u cilju ocjenjivanja spremnosti postrojbi HKoV-a.Na fotografiji: Ministar obrane Ante Kotromanovic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

- Dok sam bio ministar obrane, ni Vojna policija ni Vojna sigurnosno-obavještajna agencija nisu mi poslale nijedan izvještaj u kojem bi se navodilo da je u remontu MiG-ova bilo ikakve prevare s ukrajinske strane ili da se nekom isplaćivalo mito. Ni mene ni načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala Dragu Lovrića nitko od nadležnih nikada o tome nije obavijestio - rekao nam je jučer bivši ministar obrane Ante Kotromanović, koji nam se javio iz Sjedinjenih Američkih Država.

‘Podržavam istragu’

Iako su prema našim informacijama nadležne službe unutar MORH-a slale izvještaje kako postoje problemi s remontom, da se na avionima nalaze falsificirane pločice sa serijskim brojevima trupa, da su avioni stariji nego što piše u ugovoru, bivši ministar tvrdi da takve informacije nikada nisu došle do njega.

- Ali želim reći da u potpunosti podržavam istragu koju provode Vojna policija i Državno odvjetništvo. Ako postoje indicije da je netko iz Oružanih snaga ili Ministarstva obrane RH primio mito, neka se to istraži i neka krivci odgovaraju. Pokaže li se da je bilo korupcije, onda je to tragično - ističe bivši ministar Ante Kotromanović. Podsjeća i da je u vrijeme njegova mandata u Ministarstvu obrane bilo govora o nezakonitim postupcima u nabavi i remontu MiG-ova.

Poziv DORH-u

- Pozvao sam Državno odvjetništvo RH i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da istraže sve te navode i moguće nezakonitosti. O tome je raspravljao saborski Odbor za obranu kojem je na čelu bio Tomislav Ivić, sadašnji zamjenik ministar obrane.

Na sjednici Odbora, prije otprilike godinu i pol, javno sam pozvao DORH i potom nazvao glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana te od njega zatražio da se istraže sve nezakonitosti. Uz to, svu dokumentaciju o remontu i nabavi MiG-ova predao sam USKOK-u. Što su DORH i USKOK po tom pitanju poduzeli, ne znam - naglasio je Kotromanović.

On i danas tvrdi da je postupak remonta i nabave MiG-ova bio transparentan.

- Dobili smo najnižu cijenu, a ja sam osobno u cijeli postupak uključio Vojnu policiju.

Svakom sastanku na kojemu sam bio prisustvovao je i predstavnik Vojne policije - ističe bivši ministar obrane Kotromanović, poznat po svojoj izjavi da će si “pucati u glavu ako bilo tko dokaže da je on pogodovao Ukrajincima”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:00