SPORNI LET NA LOŠINJ

KOTROMANOVIĆ GODINU I POL NIJE PLATIO KAZNU OD 30.000 KN, SDP: Dug za kaznu platit će od saborske naknade

Bivši ministar imenovan je u saborski Odbor za obranu, a u travnju 2016. Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo ga je jer je primio nedopušten dar
 Božidar Vukičević / HANZA MEDIA

Za vanjskog člana saborskog Odbora za obranu SDP je progurao bivšeg ministra obrane Antu Kotromanovića, iako on u proračun nikad nije uplatio kaznu od 30.000 kuna koju mu je odredilo Povjerenstvo za sukob interesa.

Podsjetimo, Povjerenstvo za sukob interesa je u travnju 2016., tri mjeseca nakon Kotromanovićeva odlaska s ministarske dužnosti, ustanovilo da je on u zadnjim tjednima ministarskog mandata primio nedopušteni dar koji ga je mogao dovesti u odnos ovisnosti i stvoriti mu obavezu prema darovatelju te mu odredilo novčanu kaznu od 30.000 kuna.

Obustava plaće

Kako je u trenutku donošenja te odluke Kotromanović već bio zaposlen u poduzeću Crodux, dakle u privatnom sektoru, Povjerenstvo mu izrečenu kaznu nije moglo naplatiti obustavom plaće jer to može samo ako je u vrijeme njezina izricanja on još uvijek u statusu državnog dužnosnika. U Kotromanovićevu slučaju preostala je samo mogućnost da on izrečenu kaznu uplati dragovoljno u državni proračun što on, kako smo provjerili u Povjerenstvu, nije učinio do danas. Kako je Kotromanović nedavno iz SDP-ove kvote izabran za vanjskog člana saborskog Odbora za obranu, zanimalo nas je može li Povjerenstvo tu kaznu naplatiti obustavom novčane naknade.

Vanjski članovi odbora, koji bi trebali biti birani iz redova stručnjaka, mjesečno iz proračuna primaju honorar od 1500 kuna neto, osim u mjesecima ljetnog i zimskog odmora Sabora.

Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Dalija Orešković, nam je, međutim, rekla da to tijelo neće moći Kotromanoviću naplatiti kaznu koju duguje obustavom isplate naknade. “Povjerenstvo može naplatiti novčanu kaznu samo onome tko prima plaću kao državni dužnosnik, a naknada koju će Kotromanović primati kao vanjski član odbora, iako se ona isplaćuje iz proračuna, nije dužnosnička naknada.” Na problem naplate novčanih sankcija u ovakvim slučajevima, ističe Orešković, Povjerenstvo redovito upozorava Sabor u svojim godišnjim izvješćima.

Privatni let

Kotromanović je prekršio odredbe Zakona o sukobu interesa kad je u prosincu 2015. privatnim letom putovao od Zagreba na Lošinj i natrag, a let nije platio. Povjerenstvo je u postupku vođenom početkom 2016. ustanovilo da je Kotromanović primio nedopušteni dar jer je let koštao 28.000 kuna, više od ministrove mjesečne plaće, a dužnosnik ne smije primiti dar skuplji od 500 kuna. Konstatiralo je i da je troškove leta snosilo turističko poduzeće Jadranka d.d iz Lošinja koje je u 98-postotnom vlasništvu ruske tvrtke koja je iskazala interes za kupnju atraktivnog vojnog odmarališta Kovčanje na Lošinju. To je odmaralište MORH u Kotromanovićevom mandatu proglasio neperspektivnim za vojne potrebe i ono je bilo oglašeno na tržištu.

Na pitanje upućeno SDP-u znaju li da Kotromanović kojeg su progurali za vanjskog člana saborskog odbora nije platio kaznu od 30.000 kuna, te smatraju li tu činjenicu uopće bitnom, iz SDP-a odgovaraju kako nisu znali te da će inzistirati da je plati upravo od naknade koju će primati kao član odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:27