ZA POTREBE RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

KOTROMANOVIĆ PISAO PENTAGONU Hrvatska traži od SAD-a 16 borbenih letjelica

Letjelice bi SAD besplatno ustupio, a trošak bi bila modernizacija helikoptera koji bi se koristili 20 godina

Ministarstvo obrane uputilo je u Pentagon pismo namjere za nabavku 16 helikoptera OH -58D poznatih pod imenom “Kiowa Warior”, doznaje Jutarnji list. Tu informaciju za Jutarnji list potvrdio je jučer ministar obrane Ante Kotromanović, no nije želio detaljnije govoriti o cijelom projektu. Riječ je o izvidničko-napadnim helikopterima koje proizvodi američka kompanija Bell. Ove bi helikoptere Hrvatska od američke vojske dobila kao donaciju u sklopu američkog Excess defense articles (EDA) program. Riječ je o programu američkog ministarstva obrane kojim pomažu svoje saveznike. Hrvatska je primjerice kroz taj program ove godine već dobila 212 vozila MRAP.

Stručnjaci idu u SAD

Prema dostupnim informacijama, nakon slanja pisma namjere sljedeći bi korak bio odlazak hrvatskih vojnih stručnjaka u Sjedinjene Države kako bi utvrdili u kakvom su stanju helikopteri i koliko bi novca trebalo izdvojiti za njihovu eventualnu modernizaciju. U Ministarstvu obrane zasad ne raspolažu podacima koliko su ovi helikopteri stari, ali prema nekim informacijama mogli bi se koristiti sljedećih 20 godina.

Ukoliko predstavnici Ratnog zrakoplovstva utvrde da su helikopteri kvalitetni, bila bi pokrenuta službena procedura nabave što uključuje i odluku američkog Kongresa o donaciji.

Scott Olson / 2014 Getty Images

Letjelica Kiowa Warrior

Isporuka u 2015.

Prema procjenama, cjelopkupna procedura mogla bi trajati oko godinu dana. Naši sugovornici tvrde da je riječ o izvrsnim helikopterima, samo je pitanje kojom bi razinom opreme bili opremljeni.

Helikopteri za potrebe američke vojske opremljeni su među ostalim kamerama visoke rezolucije, laserom za označavanje ciljeva, uređajima koji omogućuju letenje po noći i lošoj vidljivosti. Naoružani su protuoklopnim i protuavionskim raketama i strojnicom. Nabavka ovih helikoptera bila bi samo dio procesa zamjene postojećih helikoptera ruske proizvodnje.

Ministar obrane Kotromanović zbog velikih problema s remontom postojećih helikoptera i nabavkom rezervnih dijelova već dulje se zauzima za zamjenu istočne tehnike zapadnom.

Goran Mehkek / CROPIX

Ministar obrane Ante Kotromanović

Bliski partneri

U sklopu toga želi se što je najbolje moguće iskoristiti odlični partnerski odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama. Zapovjednik američke vojske general Martin Dempsey za nedavna posjeta Zagrebu Hrvatskoj je ponudio helikoptere chinook, ali su to u Ministarstvu odbili jer su oni za potrebe Ratnog zrakoplovstva preveliki.

No, Ministarstvo obrane pregovara s američkom stranom o kupnji helikoptera Blackhawk. Pregovore je nedavno potvrdilo i američko veleposlantvo u Zagrebu. Kako saznajemo, hrvatska je strana zainteresirana za nabavu između 12 i 16 ovih helikoptera. Riječ je polovnim helikopterima, no cijena zasad nije poznata.

Zamjena s Ukrajinom

Ranije je razmatrana mogućnost da Hrvatska od Nacionalne garde Minnesote kupi helikoptere stare 7-8 godina, no to još nije definirano.

U slučaju uspješnog rješavanja ovog posla, Ministarstvo obrane pokrenulo bi proces prodaje 14 helikoptera MI 8 MTV. Novcem pribavljenih od prodaje helikoptera financirala bi se kupovina Blackhawka. Šest ovih helikoptera je već remontirano, a za remont još njih šest bit će uskoro donijeta odluka.

CHIP SOMODEVILLA / 2014 Getty Images

Američki ministar obrane Chuck Hagel i šef Združenog stožera general Martin Dempsey na presici u Pentagonu

Kako se stvara jaka zračna flota: Hrvatska bi 2016. imala 40 letjelica

Naravno, postoji i mogućnost da Republika Hrvatska svoje helikoptere Mi-8 i Mi-17, ruske proizvodnje, zamijeni za Blackhawk, a potom bi ti isti hrvatski helikopteri bili poslani kao američka vojna pomoć ukrajinskoj vojsci. Američko ministarstvo obrane takav je upit tijekom prošlog ljeta uputilo u Zagreb o čemu je Jutarnji list već pisao. Kad bi se ovi planovi uspješno okončali, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bilo bi izuzetno kvalitetno opremljeno. U svom sastavu imali bi 16 helikoptere Kiowa Warior, oko 15 Blackhawka te 10 transportnih helikoptera Mi 117.

Izdvajamo