OBUSTAVA RADA

KRAH PREGOVORA, KAOS U ŠKOLAMA SE NASTAVLJA Sindikati najavljuju: 'Ovo bi mogao biti najdulji štrajk u prosvjeti'

- Štrajk se nastavlja, a ovo pismo bez pravnog učinka samo će ga pojačati - izjavili su sindikalci nakon propalih pregovora.
 Cropix

Ministar obrazovanja Vedran Mornar na današnjim je pregovorima organizatorima štrajka u školama ponudio sporazum kojim pokazuje namjeru da će nakon izbora sindikat s novom Vladom dogovoriti dinamiku povećanja plaća. Iako bez konkretnih brojki, takav je sporazum po Mornaru dovoljan za zaustavljanje štrajka na koji odaziv, po njegovim podacima, bilježi pad s 51 na 33 posto.

Bez preciznog iznosa

Na upit hoće li dani u štrajku biti plaćeni, ministar je odgovorio da Vlada još nije razmišljala o uvođenju radne obveze. Sporazum bez navedenog datuma i preciznog iznosa povišice nije, međutim, zadovoljio predstavnike štrajkaških odbora Sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

- Štrajk se nastavlja, a ovo pismo bez pravnog učinka samo će ga pojačati - izjavili su sindikalci nakon propalih pregovora. Branimir Mihalinec, predsjednik srednjoškolskog sindikata, naglasio je da će upravo ovo potaknuti možda i najdulji štrajk u školama, iako već sada zbog organizacije nastave dobivaju sve negativnije reakcije roditelja.

Paralelno, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja na svim je fakultetima i institutima pokrenuo referendum o nastavku štrajka. Kako je pojasnio Vilim Ribić, odluku o stupanju u štrajk 25. rujna donijelo je Veliko vijeće sindikata. Međutim, za štrajk dulji od pet dana dužni su provesti referendum među članstvom.

Na fakultetima, gdje akademska godina počinje 1. listopada, dio uposlenika podržao je štrajk, a rektor Sveučilišta Damir Boras ne kaže eksplicitno podržava li ga i on.

Izdvajanja za znanost

- Štrajk je legitiman, a po mom mišljenju plaće na Sveučilištu još uvijek su male u odnosu na europska sveučilišta. Zalažem se za povećanje cjelokupnih proračunskih izdvajanja za znanost i visoko obrazovanje - kaže Boras, dodajući da Sveučilište ne može vrhunski funkcionirati ako 90 posto njegova proračuna odlazi na plaće. Protegne li se štrajk u akademsku godinu, rektor vjeruje da će se fakulteti brinuti o svojim studentima kako se nikome ne bi dogodilo da izgubi ispitni rok.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu službeno su poručili uposlenicima da se štrajk ne odnosi na dio radnog procesa kojim se ostvaruju - prihodi s tržišta.

Nose bedž i rade

- To se odnosi na održavanje nastave za strane studente koji plaćaju učenje jezika - objasnio je dekan Vlatko Previšić. Štrajk jest legitimno pravo građana, no druga je stvar je li on u ovo vrijeme spretno ili, bolje reći, nespretno rješenje, kaže dekan Filozofskog. Slično misli i Lidija Kos Stanišić, dekanica Fakulteta političkih znanosti, gdje nastava počinje 5. listopada.

- Izdvajanja za sustav trebala uvećati barem dvostruko, no mislim da se štrajkom neće postići traženi efekt. Vjerujem da će profesori nositi bedž ‘Ja sam u štrajku’, no ipak će raditi - kaže dekanica. Dekan Ekonomskog fakulteta Lajoš Žager pak ističe da bi “bilo strašno da fakultet u potpunosti prestane s radom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:58