'DI SU PARE'

KRAJ DRAMATIČNOG DANA NA IBLEROVOM TRGU Bernardić se nagodio s Ljubičićem, jedan član stranke nestao na pauzi i više se nije javljao na telefon

 
 Marko Todorov / Hanza Media

SDP se nagodio sa Slobodanom Ljubičićem pa Televizija Sljeme neće pokrenuti ovrhu SDP-a što bi u financijski uništilo ovu stranku, nego će im SDP u šest godina obročno otplaćivati dug. Na rate će isplatiti 4,3 milijuna kuna glavnice (koliko je potrošeno u kampanji za lokalne izbore 2009. kada je Milan Bandić zadnji put bio kandidat SDP-a), ali i kamatu. Svake godine SDP će na račun Ljubičićeve televizije položiti 1,6 milijuna kuna, i tako šest puta. A Ljubičić će odustati od druge tužbe protiv SDP-a, teške 1,5 milijuna kuna.

Takvu je odluku Predsjedništvo SDP-a donijelo jednoglasno. Ali bez glasa Siniše Hajdaša Dončića koji je otišao u pauzi Predsjedništva kada je na Iblerov trg došao Ljubičić radi nastavka pregovora, i više se nije javljao na telefon. Odluka je jednoglasna i jer je usvojen uvjet Vedrana Babića da se pokrene regresna tužba protiv bivše tajnice zagrebačke organizacije Jelene Pavičić Vukičević koja je potpisala cesiju i troškove kampanje prebacila na teret SDP-a, te Milana Bandića koji joj je naložio da to učini, a onda se kandidirao za predsjednika države i otišao iz SDP-a.

Nakon što je Predsjedništvo stranke odlučilo pristati na kompromis s Ljubičićem kako bi spriječilo blokadu stranačkog računa i rasprodaju imovine, predsjednik SDP-a Davor Bernardić izašao je pred novine, objavio tu vijest i konstatirao da SDP i dalje raste. No sjednicu Predsjedništva koja je započela rano popodne, a završila kasno navečer, Bernardić je otvorio u bitno drugačijem tonu. Opravdavao se za odlazak na večeru na kojoj je bio i Milan Bandić. Članovima je tvrdio da je ciljano otišao tamo kako bi s Bandićem pokušao riješiti problem ovrhe koja prijeti stranci.

SDP-ovci s kojima smo razgovarali kažu da je im je ovo bilo smiješno i neuvjerljivo - o aktiviranju ovrhe odlučuje Slobodan Ljubičić, a ne sam Bandić, što bi predsjednik stranke trebao znati. Tijekom rasprave nisu svi bili za nagodbu s Ljubičićem. Bilo je onih koji su smatrali da na to ne treba pristajati, nego se i dalje boriti protiv sudske odluke i tražiti reviziju na Vrhovnom sudu. Dio SDP-ovaca misli da je trebalo ići tim putem, pa makar im računi završili u blokadi i kraće vrijeme ne bi mogli isplatiti plaće. S vremenom bi se, smatraju, izvukli iz financijskih problema, ali bi zadržali dignitet i političku vjerodostojnost. Ovako, smatraju protivnici nagodbe, Bandić i Ljubičić se ponašaju kao SDP-ovi dobrotvori kojima bi se, valjda, SDP za to trebao odužiti u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

U vrhu SDP-a bilo je puno gorčine zbog ovakvog raspleta, posebno jer se o presudi i problemu koji je nastao za stranku dva tjedna šutjelo, da bi Bernardić počeo tražiti rješenje dva dana pred ovrhu. Poslovni direktor SDP-a Nikša Vukas navodno je pred Predsjedništvo iznio četiri verzije sporazuma sa Slobodanom Ljubičićem tražeći podršku i okvir za pregovore.

Po informacijama koje su stizala u petak tijekom dana Ljubičiću je bilo svejedno hoće li mu dug biti isplaćen u ratama i hoće li to biti na četiri, šest i osam godina, ali je inzistirao na tome da SDP-ovci takav prijedlog pošalju pisanim putem kako bi cijeli dokument i hodogram otplate vidio njegov odvjetnik.

- Ljubičić neće gotovo sigurno do ponedjeljka aktivirati ovrhu, kako smo čuli u razgovorima sa SDP-ovcima, a hoće li to učiniti odmah početkom sljedećeg tjedna, ovisi o SDP-ovu prijedlogu. SDP mora reagirati i iskoristiti mogućnost da sami odrede na koji rok će isplatiti dug – govorili su upućeni u ovaj slučaj.

Dio razgovora s Ljubičićem SDP-ovci su i ranije vodili, tvrde naši sugovornici, u središnjici stranke na Iblerovu trgu, a Ljubičić je prilikom ulaska u SDP-ove urede navodno rekao kako je te prostore uređivao još 90-ih s bivšim ministrom financija i bivšim SDP-ovcem Slavkom Linićem.

Problem SDP-ove ovrhe jučer je prvi put komentirao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, naglasivši kako to više nije njegov problem jer je “kad ga nisu podržali kao kandidata za predsjednika države, napustio stranku” te kako otada nije imao s SDP-om kontakata o toj temi.

- Čiji je to dug? Ja bih samo postavio pitanje “di su pare”. Ja nemam veze s parama. Još jednom ponavljam, di su pare - rekao je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:10