MEĐIMURSKI ŽUPAN

Kraj političkog saveza: Matija Posavec napušta SDP i priključuje se Andreju Plenkoviću?

SDP-ovci su uvjereni da će Posavec, bude li izabran za gradonačelnika Čakovca, aktivirati mandat i u Saboru dati podršku HDZ-u
Matija Posavec
 Željko Hajdinjak/Cropix

Tradicionalni politički savez SDP-a i HNS-a na sjeveru Hrvatske, koji se raspadom HNS-a nastavio s međimurskim županom Matijom Posavcem, došao je, čini se, do svoga kraja. Ispada kako se međimurski župan udaljio od SDP-a, a približio Radimiru Čačiću, što trasira put buduće moguće Posavčeve suradnje s HDZ-om Andreja Plenkovića.

SDP-ovci su pristupili Posavcu i predložili dogovor za zajednički izlazak na lokalne izbore koji je bio na tragu dosadašnje suradnje, ali se sve izjalovilo. Posavec već dulje planira dužnost međimurskog župana zamijeniti izazovnijom i važnijom funkcijom.

Na parlamentarne izbore izašao je u koaliciji sa SDP-om uz dogovor da će, osvoje li vlast, biti ministar u vladi SDP-a. To je propalo, a kako župani ne mogu istodobno biti i saborski zastupnici, dok gradonačelnici to mogu, Posavec će se na lokalnim izborima kandidirati za gradonačelnika Čakovca.

U SDP-u kažu da su mu predložili da se kandidira za gradonačelnika Čakovca, SDP bi dao kandidata za njegova zamjenika, a na županijskoj bi razini bilo obrnuto. SDP bi kandidirao župana, a Posavec zamjenika. U vrhu SDP-a tvrde da su sve dogovorili, da su bila riješena i imena kandidata, ali se Posavec prošli tjedan predomislio.

Od međimurskog župana stiže potvrda o razgovoru sa SDP-ovcima, ali se poriče da je postignut dogovor. Kad izbori dođu na red, poručuje, Posavec će prije odluke razgovarati s HNS-om, Reformistima Radimira Čačića, HSLS-om i HSS-om. Te stranke (s iznimkom HSS-a) podržavaju Plenkovića, a znakovito je da ih Posavec stavlja u istu ravan kao i dugogodišnjeg partnera SDP. SDP-ovci su uvjereni da će Posavec, bude li izabran za gradonačelnika Čakovca, aktivirati mandat i u Saboru dati podršku HDZ-u.

Izvor iz vrha SDP-a kaže da će u Međimurju prvi put na izbore sa svojim kandidatima za gradonačelnika Čakovca te župana, i to sa Stjepanom Kovačem i Marijem Medvedom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 13:35