NOVA PRAVILA

KRAJ PRIVILEGIJA ZA ZIMMER FREI Privatnici za goste više neće moći kuhati u vlastitim kuhinjama i posluživati im hranu iz frižidera koju i sami jedu

Iznajmljivači smiju posluživati hranu u suđu koje i sami koriste, a mali hotelijeri čak moraju odvojeno prati crno i bijelo posuđe
Vlasnici malih hotela kuhinju trebaju imati na razini najvećih svjetskih prehrambenih industrija
 CROPIX

Inicijativa da se privatnim iznajmljivačima u budućnosti ukine mogućnost spremanja i usluživanja ručka ili večere unijela je razdor na relaciji iznajmljivači - Ministarstvo turizma, a na vidjelo su sada počeli izlaziti i pravilnici koji su iznajmljivače, smatraju tako u Ministarstvu, godinama stavljali u povlašteni položaj.

Konkretnije, riječ je o Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, a koji propisuju obveze iznajmljivača ako gostima žele posluživati jelo i piće. Iz njega ispada kako su privatni iznajmljivači dosad bili praktično jedina ugostiteljska skupina koja svojim gostima može usluživati kompleksnija jela - kuhati ručkove i večere uz naplatu - a da pritom nisu bili dužni imati zasebne kuhinje, posebne rashladne uređaje ili uređaje za spremanje hrane, zasebne uređaje za pranje suđa i ostalo.

Nonšalantne odredbe

Ukratko, Pravilnikom im je bilo omogućeno da hranu za svoje goste pripremaju u vlastitoj kuhinji, koristeći se suđem i uređajima koji su koristili i za vlastite potrebe, čuvajući hranu u rashladnim uređajima u kojima drže i vlastite namirnice te poslužujući hranu u vlastitoj blagovaonici.

Dio iz pravilnika koji iznajmljivačima propisuje obveze prilikom posluživanja jela i pića broji sve skupa samo 23 odredbe te je, smatraju u Ministarstvu, začuđujuće nonšalantan, posebno kad se ova pravila usporede sa strogim kriterijima kojih se moraju držati njihovi kolege, vlasnici malih hotela.

Privatnim iznajmljivačima tako je propisano da za posluživanje i pripremu jela i pića mogu koristiti vlastitu kuhinju i blagovaonicu, uz neka dodatna pravila koja vrijede za opremanje ovih prostora. Te prostorije moraju imati prozore, mrežicu protiv insekata, vodootporan pod i zid obložen vodootoprnim materijalom do visine dva metra, kutiju prve pomoći, ormarić za dezinfekcijska sredstva, dvodijelni ili dva jednodijelna sudopera te koš za otpatke s poklopcem na nožno otvaranje.

Propisano im je onda još da moraju imati “uređaje za termičku obradu hrane, napu, primjereno posuđe, umivaonik za osoblje s tekućim sapunom, dovoljan broj rashladnih uređaja te zahod za osobu koja priprema hranu”, a u blagovanici im je propisano tek da imaju stolove i stolice, stolnjake, papirnate i platnene ubruse, hlađenje i grijanje te vješalicu za odjeću.

Napadi s Facebooka

Odredbe HACCP-a, seta iznimno strogih pravila za očuvanje zdravstvene ispravnosti namirnica koji je nametnut svim osobama u zemlji koje se bave usluživanjem i kuhanjem hrane, pravilnikom se ni jednom riječju ne spominju, što znači da privatni iznajmljivači, ako to nisu htjeli, kod kuhanja hrane nisu morali paziti na to da im se hrana i namirnice različitog podrijetla ne križaju, da za svaku vrstu namirnice imaju zasebnu dasku za rezanje, kroz jedna vrata unose, a kroz druga iznose hranu i slično...

Na stranu činjenica da je HACCP u Hrvatskoj malo napravio za kvalitetu hrane, a najviše za bogaćanje države i raznih konzultanata, prilično je nevjerojatno da su vlasnici malih hotela, nerijetko s jednakim brojem ležajeva i gostiju, za razliku od privatnih iznajmljivača kuhinju istovremeno trebali imati na razini najvećih svjetskih prehrambenih industrija.

Izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti Ministarstvo sada predlaže i iznajmljivačima nametnuti ista pravila koja vrijede za hotelijere, a ovi im s Facebooka prijete podizanjem ustavnih tužbi.

Malim hotelima čak 80 odredbi za hranu

Za vlasnike malih hotela vrijedi drugi pravilnik, onaj o razvrstavanju i kategorizaciji objekata iz skupine hotela sa 80 odredbi vezanih uz posluživanje i pripremu hrane. Obiteljski hoteli tako moraju imati kategorizirani restoran ili ugovor s drugim ugostiteljem, zabranu konzumiranja jela i pušenja tijekom pripreme hrane, zasebno korito i radnu plohu za ribu, razdvojene trodijelne i dvodijelne sudopere za pranje bijelog i crnog suđa te prostoriju za čuvanje hrane s policama koje nisu od drva.

Uz to, radnicima su pokraj zahoda dužni osigurati i tuš kabinu te garderobu s dvostrukim garderobnim ormarićima s ključem, pretprostore za održavanje higijene, a u kuhinji osigurati “manipulativne putove crnog i bijelog posuđa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:06