PRVI NEPOTPUNI REZULTATI

KRAJNJA DESNICA UZDIGLA SE U JOŠ JEDNOJ ČLANICI EU Na izborima su udvostručili rezultat od prije četiri godine, socijaldemokrati potonuli

 REUTERS

Reforma, najveća liberalna stranka u Estoniji gotovo je sigurno pobjednica nedjeljnih parlamentarnih izbora koje je obilježio uspjeh krajnje desnice, pokazuju nepotpuni rezultati s 420 od 451 biračkog mjesta.

Euroskeptična stranka krajnje desnice EKRE više je nego udvostručila svoj rezultat s prošlih izbora prije četiri godine i osvaja 17,7 posto glasova. No njezin ulazak u koalicijsku vladu malo je vjerojatan zbog nedostatka partnera.

Jedan od čelnika Reforme Kristen Michal rekao je na javnoj televiziji ERR da njegova stranka ide prema pobjedi i isključio je mogućnost koaliranja s EKRE-om.

Reforma koju vodu bivša europska zastupnica Kaja Kallas i koja dobiva gotovo 30 posto glasova treba imati 35 od 101 mjesta u parlamentu, što je za pet mjesta više nego u sadašnjem sazivu, objavilo je izborno povjerenstvo. Centar premijera na odlasku Jurija Ratasa koji dolazi na drugo mjesto imat će 25 (-2), a EKRE 19 (+12).

Savez s Centrom "neće biti prvi izbor" Reforme, rekao je Michal, odbacivši takvu mogućnost, osim ako se ona "ne bude mogla izbjeći".

Konzervativci Pro Patrije (Isamaa) dobivaju 12 zastupnika (-2), a Socijaldemokratska stranka 10 (-5). Te dvije stranke su dio koalicije na odlasku.Po nepotpunim rezultatima, druge stranke ne prelaze izborni prag od 5 posto glasova.

Ovi parlamentarni izbori protekli su mirno i policija je izvijestila tek o nekim manjim izgredima kod zatvaranja birališta u 19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Centar i Reforma, tradicionalni politički protivnici, smjenjivali su se na vlasti, a ponekad su i zajedno formirali vladu otkad se Estonija prije više od četvrt stoljeća oslobodila sovjetske vlasti.

Obje podupiru Europsku uniju i NATO i dobro su upravljale javnom potrošnjom, zahvaljujući čemu Estonija ima najmanji udio duga u BDP-u u eurozoni.

U kampanji su dominirale socijalne i gospodarske teme, uključujući poreze. Reformska stranka se fokusirala na otvaranje novih radnih mjesta i na poboljšanje poslovne klime, a Centar je obećavao povećanje mirovina i bolju potporu mladim obiteljima.

Odaziv na izborima bio je gotovo 60 posto, pokazuju podaci zabilježeni u 15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:00