TRAG NOVCA

KRAK AFERE 'MOJSIJE' OTKRIVEN I U HRVATSKOJ Na računu u Zagrebu našli 10 milijuna kuna bivšeg talijanskog ministra koji je osuđen zbog pranja novca

 
Kuća u Rovinju koja je bila sjedište Galanove tvrtke, Giancarlo Galan, Zagreb
 Goran Šebelić / Max Rossi / Hanza Media / Reuters / Profimedia, Alamy

Iako se već godinama spekulira da bivši talijanski ministar Giancarlo Galan milijune “opranih” eura iz afere Mojsije skriva u različitim dijelovima svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, tek je nedavno talijanska financijska policija objavila rezultate istrage.

Otkrili su da su Galanu zaplijenili 12,3 milijuna eura, a devetina tog iznosa, oko 10 milijuna kuna, locirana je u Hrvatskoj. Točnije, na računu u Veneto banci, koja se lani pripojila PBZ-u, i do kojeg su došli prisluškujući razgovor s Alessandrom Farinom, suprugom Galanova knjigovođe Paola Venutija.

Porezne oaze

Sudeći po istrazi financijske policije, Galanov impresivni imetak potječe od financijskih malverzacija, pranja novca te korupcije. On se gomilao od 2002. pa do 2015., i to tijekom projekta Mojsije, točnije spašavanja Venecije od plime postavljanjem brana. Neko se vrijeme sumnjalo da je novac od mita investirao u nekretnine, pa i u one u Hrvatskoj.

Osim Galana, pod istragom se našao i njegov knjigovođa Venuti sa suprugom te kolege iz ureda Christian i Guido Penso, kao i švicarski financijeri Filippo San Martina i Bruno De Boccardo, čiji je zadatak bio “oploditi” novac.

Zaplijenjeno blago s početka priče, čije je postojanje Galan negirao, locirano je u raznim bankama. Opsežna višegodišnja istraga otkrila je da se novac selio s jednog inozemnog računa na drugi da bi se u konačnici vraćao u Italiju, gdje su njime kupovane nekretnine. Zanimljivo je da su Galanovi računovođe novac slali i u porezne oaze u Panami i na Bahamima, gdje su ga kroz offshore tvrtke “prali” lokalni poduzetnici, a kolao je i po računima tvrtki u Nizozemskoj, Rumunjskoj... Jedna od tih tvrtki bila je registrirana u uredu odvjetničke kuće Mossak & Fonseca, čije je ime poznato iz afere s Panamskim papirima.

Kupnja kuće

Iza Giancarla Galana su odslužene dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog primanja mita od tvrtki konzorcija Nuova Venezia u aferi s gradnjom brana. Riječ je o aferi Mojsije, a s Galanom, koji je godišnje primao oko milijun eura mita, tada su bili uhićeni i gradonačelnik Giorgio Orsoni i savjetnik za infrastrukturu Renato Chisso. Inače, u gradnji tog sustava brana na natječaju je prošlo i splitsko brodogradilište Brodosplit, koje s nezakonitostima, međutim, nema nikakve veze.

- Kuću u centru Rovinja kupio sam 2000. godine. Bio je to moj dječački san. Jer otac je mene i brata, dok smo bili osnovnoškolci, vodio u Rovinj na ribolov. Kad sam stekao neki novac, odlučio sam kupiti tamo kuću, ali nisam ju odmah pronašao. Prvo sam ju tražio s mojim dragim prijateljem Ivanom Jakovčićem, ali nismo uspjeli ništa pronaći, pa mogu reći da se nije pokazao kao dobar trgovac nekretninama.

Grb Istre

No, na kraju mi je drugi čovjek pomogao u pronalasku stana u centru Rovinja. Rekli su mi da je ta zgrada iz 17. stoljeća i da je nekad pripadala plemićkoj obitelji Balbi. Kako sam kupio apartman? Otvorio sam tvrtku Franica, u kojoj sam stopostotni vlasnik. Mogu reći da je kupnja te kuće moj najbolji poslovni potez ikad - rekao je Galan u jednom intervjuu “pravdajući” svoju ljubav prema Istri.

I upravo u Istri je još 2007. prepoznat da je kao predsjednik regije Veneto izuzetno pridonio razvoju bilateralne suradnje Italije i Istarske županije, pa mu je dodijeljen Grb Istarske županije. U Rovinju je za 155.000 eura kupio prvi kat nekretnine u staroj gradskoj jezgri, a na Lošinju sa svojim knjigovođom Venutijem i bivšim direktorom venetske industrije Luigijem Rossi Lucianijem dijeli imanje koje je kupljeno za 66.000 eura.

Tvrtka i stan u Istri i račun u našoj banci

2001.

Giancarlo Galan osnovao tvrtku Franica d.o.o. u Rovinju, gdje je odmah kupio stan u centru grada i postao vlasnikom

2007.

godine Ivan Jakovčić dodijelio je Galanu Grb Istarske županije

2014.

godine Galan je u Italiji osumnjičen za primanje mita od tvrtki konzorcija Nuova Venezia koja je gradila branu ispred Venezije da se grad zaštiti od visokih voda

2015.

godine osuđen je na dvije godine i 10 mjeseci zatvora, oduzeta mu je vila vrijedna 600.000 eura, a državi će morati nadoknaditi više od 5,2 milijuna eura

travanj 2019.

talijanska financijska policija izvijestila je da je na računu u Hrvatskoj bilo oko 10 milijuna kuna za koje se sumnja da potječu od mita

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:21